De kraan die de autobrug bedient
NOS Nieuws

Autobrug Holwert nog niet gemaakt, kraan weer ingezet als noodoplossing

De autobrug in de haven van het Friese Holwert is nog niet gemaakt. De kraan die dinsdag als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft daar om die reden vandaag sowieso nog staan.

Tientallen reizigers op de boot tussen Ameland en Holwert moesten maandagnacht terug naar Ameland varen, omdat hun auto niet over de brug kon rijden. Door de inzet van de kraan kon de veerdienst de volgende dag weer worden hervat.

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat ze een redelijk succesvolle avond en nacht hebben gehad. "Het handmatig instellen van de veiligheidssensoren is gelukt." Maar vandaag moet nog vierhonderd meter aan elektriciteitsdraad worden vervangen.

De kabel wordt komende nacht getest. "Dat kan alleen als de laatste boot is aangekomen, om de veerdienst niet in de weg te zitten."

Veerdienst gaat gewoon door

De problemen met de kabel waren eerder al bekend, zegt de woordvoerder, maar het vervangen ervan is niet eerder gelukt omdat het een "grote logistieke operatie" met zich meebrengt. "Een kabel met zo'n lengte heb je niet zomaar ergens op de plank liggen en je vervoert het ook niet zomaar."

Als vannacht blijkt dat de problemen zich nog voordoen ondanks de nieuwe kabel, wordt de brug verder onderzocht en blijft de kraan gewoon staan, zegt de woordvoerder. De veerdienst kan dus dit weekend gewoon doorgaan, verzekert hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl