NOS Voetbal

Slechte resultaten kosten Heitinga de kop bij Ajax: 'Geen beslissing uit emotie'

Mislintat sliep er nog een nachtje over en bleef bij besluit: Heitinga weg

"Moeilijk, maar respectvol." Zo ging het gesprek waarin directeur voetbalzaken Sven Mislintat aan interim-trainer John Heitinga liet weten dat hij volgend seizoen niet meer voor de groep staat bij Ajax. Ook niet als assistent van de nieuwe coach, vertelt Mislintat, die zijn besluit vandaag definitief nam.

"Het is geen beslissing uit emotie", licht de Duitser toe. "Van de zeven grote duels die we hebben gespeeld, wonnen we er maar één (halve finale beker van Feyenoord, red.). We speelden ook gelijk tegen AZ en verloren van FC Twente. Ik denk ook dat we nu meer behoefte hebben aan een trainer met meer ervaring."

De 39-jarige Heitinga reageerde professioneel op het besluit. "Hij nam het zoals hij is: met veel persoonlijkheid. John nam het over in een moeilijke tijd, is een Ajax-icoon en heeft de club geholpen. We zijn van de vijfde naar de derde plaats gegaan", aldus Mislintat, die nog geen maand in dienst is in Amsterdam.

Al in gesprek met kandidaten

De directeur heeft al met meerdere kandidaten gesproken, zo geeft hij toe. "Nu kunnen we dat intensiveren." Op namen wil hij niet ingaan, al snapt hij waarom de naam van Peter Bosz vaak valt.

Mislintat sprak al met kandidaten: 'Ben niet verrast dat je naar Bosz vraagt'

"Ik heb met hem gewerkt bij Borussia Dortmund, met hem gesproken toen ik bij Stuttgart zat en Peter is al Ajax-trainer geweest. Dus ik begrijp dat je naar hem vraagt."

Tegenover de schrijvende pers erkende Mislintat te hebben gesproken met de agent van Kjetil Knutsen, de Noor die FK Bodø/Glimt van het tweede niveau naar de landstitel hielp. Ook de naam van de Deense bondscoach Kasper Hjulmand valt in Amsterdam.

Toekomst Heitinga

En de toekomst van Heitinga dan? Die is nog onduidelijk. Zeker is wel dat hij geen assistent wordt van de nog te benoemen hoofdtrainer van de Amsterdammers. "We gaan met hem in gesprek om te kijken hoe we zijn ontwikkeling als coach het best kunnen helpen. Nu is er nog teleurstelling, dus daar praten we later over."

De vier maanden van Heitinga als hoofdtrainer van Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl