NOS Voetbal

Routiniers Van de Sanden en Van Es opvallende namen in WK-voorselectie Oranje

Oranje-bondscoach Andries Jonker heeft dertig speelsters opgenomen in zijn voorselectie voor het WK voetbal van komende zomer in Australië en Nieuw-Zeeland. De meest opvallende naam is Shanice van de Sanden, die na een lange afwezigheid terugkeert bij Oranje.

De 30-jarige vleugelspits van Liverpool speelde in november 2021 de laatste van haar 93 interlands. Uit de voorselectie moeten nog wel zeven speelsters afvallen.

Jonker bezocht zaterdag de wedstrijd tussen Liverpool en Manchester United om Van de Sande met eigen ogen aan het werk te zien. "Ze speelt de laatste tijd steeds meer en raakt in betere doen. En dan hoort Shanice gewoon bij de laatste dertig."

Ook 77-voudig international Kika van Es maakt deel uit van de voorselectie. De 31-jarige linksback van PSV kondigde eerder deze maand aan dat ze na de zomer stopt met voetballen. Door een zwangerschap ging ze ervan uit dat ze het WK zou missen, maar Van Es kreeg een miskraam.

"Van Es is zeer ervaren, je weet dat we op haar kunnen rekenen", aldus Jonker. "Ook zij hoort bij de beste dertig en mag zich gaan bewijzen."

Geen Miedema

Vivianne Miedema, Oranje-topscorer aller tijden, ontbreekt zoals bekend in de voorselectie. De spits van Arsenal kampt met een zware knieblessure.

Bondscoach Jonker: 'Van de Sanden en Van Es horen bij de beste dertig'

De dertig speelsters komen op 19 juni samen in Zeist en beginnen dan aan een trainingskamp richting het WK. Op 30 juni moet Jonker de definitieve selectie indienen bij de FIFA. "Maar ik zal zeker niet tot het allerlaatste moment wachten", zegt de bondscoach.

Overschaduwd

Door perikelen tussen clubs en de FIFA is er nog veel onzekerheid over de voorbereiding op het WK. Enkele buitenlandse clubs willen hun speelsters pas later afstaan en één club vraagt zelfs om een financiële vergoeding.

"Erg jammer", vindt Jonker. "We hebben zin om te trainen en zin om te spelen. Maar dat wordt overschaduwd door deze perikelen."

Jonker: 'Clubs willen speelsters vier dagen later afstaan, dat doorbreekt voorbereiding'

Tussen het clubseizoen en de start van de WK-voorbereiding krijgen alle speelsters drie weken vrij. Enkele internationals sluiten daardoor wat later aan bij het trainingskamp.

Champions League-finale

"Doordat VfL Wolfsburg op 3 juni de Champions League-finale speelt, beginnen Jill Roord en Lynn Wilms op 23 juni aan de voorbereiding. Dominique Janssen sluit op 27 juni aan", vertelt Jonker.

Jonker: "Lineth Beerensteyn speelt op 4 juni de Italiaanse bekerfinale. Ook zij start op 27 juni de voorbereiding. Dit na overleg met de betrokken speelsters en hun coach. Door met een groep van dertig spelers te beginnen, kunnen we wel een volledige voorbereiding draaien."

Vanaf 27 juni gaat de voorbereiding verder in het Limburgse Horst waar Oranje toewerkt naar de uitzwaaiwedstrijd tegen België op 2 juli in het stadion van Roda JC in Kerkrade. Op 7 juli vertrekt Oranje naar Australië voor een trainingskamp, waarna het op 18 juli doorreist naar Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl