NOS Voetbal

Oranje-international en 'topscorer van de wereld' Kalma van Twente naar Wolfsburg

Kalma kiest voor topclub Wolfsburg: 'Tijd voor een volgende stap'

Fenna Kalma vervolgt haar loopbaan bij de Duitse topclub VfL Wolfsburg. De spits scoorde de afgelopen seizoenen aan de lopende band in de eredivisie voor vrouwen namens FC Twente. Ze tekent een contract tot medio 2026.

In Duitsland treft ze de Oranje-internationals Lynn Wilms, Dominique Janssen en Jill Roord. Tevens wordt ze herenigd met trainer Tommy Stroot.

"Ik sta er zo in: ik ga het proberen en ik zie wel hoever ik kom", vertelt de 23-jarige Kalma over haar keuze voor een flinke stap hogerop. "Uiteindelijk moet ik mezelf ook bewijzen en is niks me beloofd."

Topscorer van de wereld

Kalma prolongeerde afgelopen seizoen met dertig goals haar topscorerstitel in de eredivisie. In twee seizoenen sc Heerenveen en vier bij Twente kwam ze tot 113 goals in 99 duels. In 2022 werd ze al topscorer van de wereld in het vrouwenvoetbal.

Ondanks dat absurd hoge gemiddelde heeft Kalma haar plek in het Nederlands elftal nog niet veroverd, met slechts vijf interlands en twee goals achter haar naam. Zelfs nu de onbetwiste Vivianne Miedema komende zomer vanwege een knieblessure op het WK ontbreekt, is het de vraag of bondscoach Andries Jonker Kalma het vertrouwen geeft.

"Ik heb dit niet met de bondscoach overlegd", zegt Kalma over haar transfer. "Ik denk dat ik me als voetbalster kan ontwikkelen, maar ook als mens."

Fenna Kalma, de meest trefzekere voetbalster van 2022

Kalma was de eredivisie wel een beetje ontgroeid, getuige haar productie. Bovendien liet ze zich eerder al uit over de uitbreiding van de eredivisie, als dat zou leiden tot grote onderlinge krachtsverschillen en daardoor ook nog meer hoge scores. Afgelopen seizoen won alleen Twente al drie keer met 9-0.

Geen garantie

Bij Wolfsburg, dat op 3 juni in Eindhoven de finale van de Champions League tegen Barcelona speelt, zal het zo makkelijk niet meer gaan. "Het is een topclub, er zitten goede speelsters. Het belangrijkste voor mij is dat ik daar uitzicht heb om te spelen, ik hoef niet de garantie."

Kalma werd met FC Twente onder meer twee keer kampioen van Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl