Rood schreeuwt het uit na de gelijkmaker

Wolfsburg met scorende Roord ten koste van Arsenal naar Champions League-finale

Mede dankzij een doelpunt van Jill Roord heeft VfL Wolfsburg zich geplaatst voor de finale van de Champions League voor vrouwen, die op 3 juni in Eindhoven wordt gespeeld. De Duitse ploeg won in Londen na verlenging met 2-3 van Arsenal, na een 2-2 gelijkspel van vorige week in eigen huis.

Behalve Roord stonden ook Oranje-internationals Dominique Janssen en Lynn Wilms in de basis bij Wolfsburg. Victoria Pelova speelde mee bij Arsenal, waar Vivianne Miedema langdurig is uitgeschakeld met een kruisbandblessure.

Vorige week plaatste FC Barcelona zich al voor de eindstrijd in het Philips Stadion. De Spaanse ploeg rekende in de halve finale af met Chelsea.

Blackstenius op weg naar de 1-0 na een misverstand tussen Wolfsburg-verdediger Hendrich en keeper Frohms

Wolfsburg won de Champions League al in 2013 en 2014 en verloor de finale sindsdien driemaal. Barcelona won de grootste clubprijs twee jaar geleden en was vorig seizoen verliezend finalist.

Uitverkocht Emirates

Voor het eerst was het Emirates Stadium, dat capaciteit voor 60.063 toeschouwers heeft, uitverkocht voor een wedstrijd van het vrouwenelftal van Arsenal.

De supporters konden al vroeg juichen. In de elfde minuut zorgde Stine Blackstenius voor de openingstreffer. De Zweedse spits profiteerde van een misverstand tussen Wolfsburg-verdediger Kathrin Hendrich en keeper Merle Frohms.

Kort voor rust viel de aansluitingstreffer van Roord. De middenvelder, die tussen 2019 en 2021 voor Arsenal speelde, stond bij een vrije trap vanaf de zijkant op de juiste plek om een afvallende bal binnen te schieten.

Arsenal viert de gelijkmaker van Beattie.

Wolfsburg-aanvoerder Alexandra Popp zorgde in de 58ste minuut voor de Duitse voorsprong, door een hoekschop van dichtbij in te koppen. De 2-2 viel ook uit een standaardsituatie. Bij een vrije trap van Arsenal kopte verdediger Jennifer Beattie uiteindelijk raak.

Weer zware knieblessure?

Arsenal-verdediger Laura Wienroither moest per brancard van het veld af met een op het oog ernstige knieblessure. Eerder dit seizoen raakte de club al drie sterspeelsters (Miedema, Beth Mead en Leah Williamson) kwijt met een gescheurde kruisband.

Hoe komt het toch dat er zoveel zware knieblessures zijn in het vrouwenvoetbal? We maakten er eerder dit jaar deze explainer over.

Sportexplainer: knikkende knieën in het vrouwenvoetbal

In de verlenging kregen beide ploegen kansen op de winst. Wolfsburg-invaller Pauline Bremer schoot rakelings naast en Katie McCabe raakte de lat namens Arsenal, met een schot dat als voorzet bedoeld was.

In de 119de minuut zorgde Bremer voor de beslissing. Ze tikte de bal binnen na een voorzet van Jule Brand, die de bal veroverde na een blunder in de opbouw van Arsenal.