Vreugde bij Edwin van der Sar in Turijn
NOS Voetbal

Van Duivenbode prijst vertrokken Van der Sar: 'Werkt over een jaar bij hele grote club'

"Edwin is gewoon een verdomd goede vent", verzucht oud-speler en -commissaris van Ajax Theo van Duivenbode per telefoon bij Langs de Lijn En Omstreken op Radio 1. "Het is allemaal emotie, emotie, emotie. Al die journalisten en praatprogramma's wilden hem allang weg hebben. Sla de verslagen van de afgelopen maanden er maar op na. En dan moeten er koppen rollen..."

Van Duivenbode weet hoe de hazen lopen in de voetballerij. Hij was in de jaren zestig een van de vroege bouwstenen van het gouden Ajax van Rinus Michels, maar won in 1970 de Europa Cup I met Feyenoord.

In 2012 keerde hij op de golven van de Cruijff-revolutie terug op het oude nest als voetbaltechnische man in de raad van commissarissen van Ajax. "In 2012 wilden we hem al hebben als algemeen directeur, maar toen vond hij het zelf nog wat te vroeg. Hij werd toen eerst commercieel directeur. Bedenk wel dat Ajax toen een eigen vermogen had van 46 miljoen euro. Kijk hoe die club gegroeid is. Dan kun je niet zeggen dat hij het niet goed gedaan heeft."

Theo van Duivenbode

In 2016 schoof Van der Sar alsnog door naar de stoel van algemeen directeur. Samen genoten Van der Sar en Van Duivenbode van het Ajax van Peter Bosz, dat de Arena weer deed kolken op weg naar de Europa League-finale tegen Manchester United.

Maar niet veel later stapte Van Duivenbode op. Volgens de commissaris was de aanstelling van Marcel Keizer als opvolger van de vertrokken Peter Bosz niet de juiste keuze.

Onder Keizer strandde de verliezend finalist al in de voorronde van de Europa League tegen Rosenborg en na de bekeruitschakeling tegen FC Twente kreeg de voormalig verdediger gelijk. Keizer werd ontslagen, Erik ten Hag kwam en de successen keerden terug in Amsterdam.

"Ajax is zeven keer kampioen geworden, ze hebben tig keer de beker gewonnen en bijna de finale van de Champions League gehaald", somt Van Duivenbode op. "Edwin was nota bene vice-voorzitter van de grootste acht clubs van Europa."

'Verrekte jammer'

Maar er was ook de trage afhandeling van de zaak-Nouri en een oorverdovende stilte na het gedwongen vertrek van technische man Marc Overmars na grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. En er waren de slechte resultaten binnen de krijtlijnen in het afgelopen seizoen.

"Overmars is niet ontslagen door Van der Sar, maar door de raad van commissarissen", benadrukt Van Duivenbode. "Misschien heeft de rvc wel gezegd: houd je even op de achtergrond. En dat de resultaten niet goed waren, daar kun je de algemeen directeur niet de schuld van geven."

2013: Edwin van der Sar bij Ajax

"Ik vind het persoonlijk verrekte jammer, maar ik begrijp het wel. En ik ben er heilig van overtuigd dat hij over een jaar bij een hele grote club terugkeert. Edwin is een verdomd goede vent."

Supportersvereniging verrast door besluit 'clubicoon'

Ook Fabian Nagtzaam, voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, werd verrast door het besluit van Van der Sar. "Eerlijk gezegd zag ik het niet aankomen. Ik sprak hem een week geleden nog langs het trainingsveld. Toen was hij heel strijdbaar. Afgelopen weekend is er blijkbaar iets geknakt. Het is ook geen makkelijk seizoen geweest."

Als het minder loopt bij Ajax, dan laten de supporters van zich horen. Zo werd Van der Sar in eigen stadion uitgefloten toen hij op het veld een dankwoord uitsprak richting de vertrekkende assistent-trainer Michael Reiziger en stoppende reservedoelman Maarten Stekelenburg.

"Natuurlijk is het nooit leuk als je uitgefloten wordt", weet Nagtzaam. "We spraken elkaar voor het fluitconcert en hij wist dat het ging komen. Als voetballer heeft Edwin al zo veel meegemaakt, ik denk niet dat hij daardoor van de wijs raakt. En hij was natuurlijk wel eindverantwoordelijk, zoals hij dat ook was voor alle successen."

Fabian Nagtzaam, directeur van Supportervereniging Ajax (hier in 2017).

"Sommige supporters reageren vanuit de onderbuik en zeggen: 'Goed dat-ie weg is'. Het afgelopen jaar was het gewoon niet goed. En de wetten van de topsport zijn zo dat je zo goed bent als je laatste wedstrijd."

"Wij hebben altijd heel fijn met hem kunnen werken", besluit Nagtzaam. "Edwin is elf jaar bezig geweest om de club weer in de vaart der volkeren op te stuwen. Hij is een échte Ajacied. Een clubicoon."

Bekijk hieronder de toelichting van Edwin van der Sar zelf over zijn vertrek, duiding van verslaggever Jeroen Stekelenburg en reacties van supporters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl