Een van de muurschilderingen die werden aangetroffen in de bakkerij
NOS Nieuws

Opnieuw slachtoffers uitbarsting Vesuvius opgegraven in Pompeï

In de oude Romeinse stad Pompeï zijn opnieuw botresten gevonden van mensen die omkwamen bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 na Christus, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Waarschijnlijk gaat het om twee vrouwen en een klein kind, die schuilden in een bakkerij.

De drie slachtoffers zijn niet omgekomen door de uitbarsting zelf, maar door het instorten van gebouwen, zegt Gabriel Zuchtriegel, directeur van het Archeologisch Park van Pompeï. De uitbarsting van de Vesuvius ging gepaard met aardbevingen.

De skeletten werden in een liggende positie aangetroffen:

Een van skeletten in die zijn aangetroffen in de bakkerij

Twee weken geleden werden twee andere skeletten gevonden bij opgravingen in de ruïnes. Het zou gaan om twee mannen van halverwege de vijftig. Ook zij kwamen om door de aardbevingen.

Behalve de menselijke resten vonden onderzoekers ook twee muren met fresco's, muurschilderingen waarbij verf direct op natte kalk wordt aangebracht. Op de schilderijen worden mythologische taferelen afgebeeld. Op de fresco's zijn de Griekse mythologische figuren Apollo en Daphne, en Poseidon en Amymone te zien.

Eeuwenlang project

De eerste opgravingen bij het onder as bedekte Pompeï begonnen in de 16e eeuw, maar de werkzaamheden lagen na een aardbeving bijna twee eeuwen stil. In 1748 werden de opgravingen hervat.

Sinds het begin van de opgravingen zijn ruim duizend lichamen gevonden. De recente vondsten maken deel uit van een nieuw onderzoeksproject waarbij een gebied van 3200 vierkante meter wordt opgegraven in het centrale gedeelte van Pompeï.

De Italiaanse minister van Cultureel Erfgoed bracht vandaag een bezoek aan de opgravingen. Hij zal binnenkort meer details onthullen over de nieuwste ontdekkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl