NOS NieuwsAangepast

Ajax-vrouwen toch nog gehuldigd

De Ajax-vrouwen, die eerder deze maand de landstitel wonnen, zijn vanavond toch nog gehuldigd. Vanaf 18.00 uur was er een groot feest in club Levenslang in Amsterdam.

Het hele team was bij de huldiging aanwezig en kwam in witte en roze limousines aangereden. Er waren honderden mensen aanwezig bij het feest.

De huldiging is een initiatief van onder andere een Amsterdamse bierbrouwerij, online voetbalkanaal FC Afkicken en voormalig Ajax-voetbalster Leonne Stentler. Er waren optredens van onder anderen Elmer en FeestDJRuud.

Met 'We are the champions' werden de Ajax-vrouwen opgewacht:

Ajax-vrouwen toch gehuldigd vandaag

Ajax eerder niet akkoord

De gemeente Amsterdam zette eerder een streep door een huldiging op het Leidseplein, nadat Ajax niet akkoord was gegaan met de datum en locatie. "Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal", aldus de club vorige week in een reactie. Ook het "gebrek aan vreugdestemming" vanwege de slechte prestaties van de Ajax 1-mannen speelde daarbij een rol.

Ajax wilde de huldiging volgens de gemeente pas na de zomer of in 2024 laten plaatsvinden. Dat wordt door de club overigens ontkend.

Het besluit om de vrouwen niet te huldigen leidde tot veel verontwaardigde reacties. Mensen uit de voetbalwereld, de politiek en andere betrokkenen reageerden vol ongeloof.

De AFCA Supportersclub, een van de twee erkende supportersverenigingen van Ajax, liet eerder weten tegen een huldiging van de vrouwen te zijn, vanwege het verder teleurstellende seizoen en omdat het om "een politiek statement" zou gaan.

De Ajax-vrouwen werden twee weken geleden ontvangen in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl