NOS Voetbal

Ajax houdt huldiging vrouwenteam op Leidseplein tegen: 'Momentum is voorbij'

De publieke huldiging van het vrouwenteam van Ajax op het Leidseplein in Amsterdam gaat niet door. De Ajax-vrouwen zouden komende maandag worden gehuldigd, maar volgens de gemeente Amsterdam heeft de Ajax-directie gevraagd om hiervan af te zien.

De Amsterdamse vrouwen wonnen eerder deze maand de landstitel.

De Ajax-vrouwen werden vorige week ontvangen in de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema

Vorige week werd de landskampioen ontvangen door burgemeester Femke Halsema en wethouder Sofyan Mbarki van Sport en daar werd aangekondigd dat de vrouwen een openbare huldiging zouden krijgen.

"Zonder medewerking van de club zien de burgemeester en de wethouder helaas geen mogelijkheid om nog dit seizoen een geslaagde huldiging te organiseren", staat in een verklaring van de gemeente.

'Niet goed voor beeldvorming'

Ajax zegt in een reactie "niet achter het moment en de locatie van de aangeboden huldiging" te staan. "Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal", aldus de club.

"Ook het gebrek aan vreugdestemming bij en rondom Ajax in het algemeen (in verband met de prestaties van de Ajax 1-mannen dit seizoen) spelen hierin een rol", stelt Ajax. "Om de Ajax-vrouwen volgende week alsnog in de stad te huldigen vinden we onverstandig en ook geen goed signaal naar de Ajax-vrouwen en evenmin naar onze fans."

Voor de vrouwen van Ajax was het de derde landstitel na 2017 en 2018. De vrouwenploeg kreeg nooit eerder een publieke huldiging.

Bekijk een samenvatting van de kampioenswedstrijd van de Ajax-vrouwen:

Oppermachtige Ajax-vrouwen veroveren voor het eerst sinds 2018 de landstitel

De AFCA Supportersclub, een van de twee erkende supportersverenigingen van Ajax, liet eerder op de dag al weten tegen een huldiging van de vrouwen te zijn, vanwege het verder teleurstellende seizoen en omdat het om "een politiek statement" zou gaan.

'Huldiging alleen voor Ajax 1'

De vereniging schrijft in een verklaring onder meer dat een publieke huldiging in Amsterdam alleen voorbehouden zou moeten zijn aan Ajax 1, het eerste elftal van de mannen.

De mannen van Ajax kenden een seizoen vol sportieve malaise en zonder prijzen. Ze kunnen komende zondag hoogstens als tweede eindigen in de eredivisie.

Volgens Het Parool zeggen bronnen in het Amsterdamse stadhuis dat de verklaring van de supportersclub het besluit van Ajax heeft beïnvloed om de huldiging te schrappen. Maar dat wordt door Ajax ontkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl