Kritiek richt zich op Ajax, maar gemeente zette uiteindelijk streep door huldiging Ajax-vrouwen
Er was sinds gisteravond veel verontwaardiging over het afblazen van de huldiging van Ajax als landskampioen bij de vrouwen. De pijlen richtten zich in eerste instantie op de leiding van de Amsterdamse voetbalclub. Maar nu blijkt dat niet Ajax een streep heeft gezet door de huldiging, maar de gemeente Amsterdam.
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat Amsterdam de stekker uit de huldiging heeft getrokken: "Ajax wilde niet meewerken aan maandag tweede Pinksterdag op het Leidseplein. Ze verzochten ons van die datum en locatie af te zien. Wij waren toen genoodzaakt de stekker eruit te trekken."
Geen optie
De voetbalclub zou de huldiging pas na de zomer of in 2024 willen laten plaatsvinden. Dat was voor de gemeente als organisator geen optie. Die wilde de huldiging als afsluiter van het seizoen, zoals dat ook bij de mannen gebeurt.
Voor een alternatief op de korte termijn zou Ajax niet hebben opengestaan. De huldiging werd daarom afgeblazen. Een nieuwe datum na de zomer wilde de gemeente niet. En dus komt er nu helemaal geen huldiging.
Ajax ontkent dinsdagavond dat de club de huldiging pas in 2024 wilde.
Ajax gaf als reden "niet achter het moment en de locatie van de aangeboden huldiging" te staan. "Het kampioenschap is al even geleden (7 mei) en het momentum is dus voorbij. En het vermoeden is dat de opkomst tegenvalt, wat niet goed is voor de beeldvorming van het vrouwenvoetbal", aldus de club in een verklaring.
Maar een huldiging onder andere voorwaarden had de club dus wel gewild, zo blijkt nu.
'Geen vijanden nodig'
De Ajax-directie kwam meteen na het nieuws onder vuur te liggen. Mensen uit de voetbalwereld, de politiek en andere betrokkenen reageerden vol ongeloof.
"Ronduit seksistisch", zei D66-fractievoorzitter van Amsterdam Ilana Rooderkerk. "Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig", reageerde international Merel van Dongen, die tussen 2015 en 2018 voor Ajax speelde. "Wat kunnen de Ajax-vrouwen eraan doen dat de ventjes hebben gefaald dit seizoen?", stelde Ajax-volger Arco Gnocchi.
Een gemiste kans, noemt sportjournalist Barbara Barend het besluit de huldiging af te gelasten op Radio 1. "De vrouwen hebben hier kneiterhard voor gewerkt. Ik denk dat als ze die huldiging alsnog doen, dat dan het hele Leidseplein vol staat."
Barend snapt niet dat de club de huldiging maandag op het Leidseplein niet wilde. "Ik ben een beetje bang dat het uit angst geredeneerd is. Angst wellicht voor supportersrellen, vanuit de mannen. Angst dat er te weinig mensen op afkomen." Vooral dat laatste argument snapt ze niet.
"Dit jaar speelde Ajax tegen Feyenoord in de Arena, waar meer dan 30.000 toeschouwers op afkwamen. Je moet zoiets doen juist om te zorgen dat er mensen op afkomen."
Pim Olde Hampsink, persvoorlichter van FC Twente Vrouwen, vindt dat je elk kampioenschap - mannen of vrouwen - gewoon moet vieren: "Dat zie ik los van het mannenvoetbal."
De Twente-vrouwen werden al acht keer landskampioen. "Dat is elke keer gevierd. In 2019 met een ereronde door het stadion. Vorig jaar koppelden we hun aankomend landskampioenschap aan een feest voor de mannen die zich plaatsten voor het Europees voetbal. Daar kwamen 10.000 supporters op af. Je moet soms creatief zijn."
Altijd huldiging
Bestuurlijke problemen, waar ook Twente jarenlang mee kampte, zijn voor de club nooit een reden geweest de vrouwen niet te eren, zegt Olde Hampsink. Zo huldigde Twente in 2016 de vrouwen na hun behaalde landskampioenschap, ondanks financiële schandalen bij de mannen en het opstappen van de voorzitter.
Toch begrijpt hij ergens ook wel weer dat Ajax van een feest afziet. "Als Ajax inschat dat er weinig animo is voor een huldiging met publiek, kan ik die afweging wel snappen."
De KNVB laat weten dat ze niet publiekelijk reageren op zaken die op clubniveau plaatsvinden.