Adil Ramzi
NOS Voetbal

Jong PSV-coach Ramzi doet open sollicitatie: ‘PSV 1 is mijn ultieme droom’

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Nu PSV een ticket voor de voorrondes van de Champions League heeft veiliggesteld, zal het in Eindhoven gaan over de vacante positie van hoofdtrainer. Adil Ramzi, coach van Jong PSV, heeft wel oren naar die functie: "Als Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooij hun kansen hebben gekregen, waarom zou ik die dan niet krijgen?"

Nog geen week geleden barstte de bom in Eindhoven en pakte Van Nistelrooij zijn biezen. Ramzi werkte nauw met hem samen in de jeugd bij PSV, maar ook nadat Van Nistelrooij trainer was geworden van het eerste elftal. "Ik weet niet precies wat er allemaal is gebeurd. Ik vind het ook pijnlijk, want Ruud is een goede vriend van me", zegt hij.

Ingrediënten voor vertrouwen

Het is een uitgedacht traject waar de oud-speler van onder meer PSV, Roda JC en FC Utrecht momenteel doorheen gaat bij de Eindhovense club. Na PSV onder 17 jaar en een korte periode als assistent bij de hoofdmacht, ging hij in de zomer van 2021 als trainer aan de slag bij Jong PSV.

"PSV is mijn club. Ik zit hier al zeven jaar en heb mezelf eerder al bewezen als assistent, en nu ook op internationaal niveau bij Jong PSV." Daarmee doelt hij op het succes van afgelopen dinsdag, toen de beloften van Crystal Palace met 3-1 werden verslagen in de finale van de Premier League International Cup.

Eerder dat toernooi was Jong PSV ook al te sterk voor Manchester United (2-0) en Arsenal (7-2).

Adil Ramzi tijdens het duel met Heracles

"Dat zijn ingrediënten die bij mij zorgen voor vertrouwen. Mijn ambitie en ultieme droom is gewoon PSV 1 trainen", maakt Ramzi duidelijk.

"Laat ik het zo zeggen: ik loop er niet voor weg. Soms vallen de zaken net goed en dat zet je aan het denken. Als je mij vraagt wat ik wil, dan is het de kant op van hoofdtrainer. Ik heb van dichtbij trainers meegemaakt die een soortgelijke kans kregen, van wie ik denk dat ik op dit moment verder ben in mijn ontwikkeling."

Ramzi zegt het voor hem begrijpelijke argument te kunnen weerleggen dat hij nog niet genoeg ervaring heeft. "Ik snap wel dat iedereen dat nu zegt, maar ik wil mezelf niet vergelijken met anderen. Ervaring speelt mee, maar ik geloof voor honderd procent in mezelf. Daarnaast kan ik met Phillip Cocu ook een voorbeeld geven waar het wel goed is afgelopen."

Cocu legde eenzelfde soort weg af in de jeugd van PSV zoals Ramzi die nu doorloopt. Hij deed het alleen in kortere tijd. Na vier jaar als jeugdtrainer pakte Cocu als hoofdtrainer zes prijzen, waaronder drie landstitels.

Phillip Cocu en Memphis Depay bij PSV

Ook noemt Ramzi de successen van Feyenoord-trainer Arne Slot. Voordat hij in de zomer van 2021 naar Rotterdam kwam, had hij bij AZ pas anderhalf jaar voor de groep gestaan als hoofdtrainer. "Hij is bij Feyenoord bijvoorbeeld in een hele lastige en instabiele situatie terechtgekomen, maar hij heeft daar een amazing job van gemaakt."

De oud-middenvelder vervolgt: "Je kunt zeggen: hij moet eerst naar een kleinere club en daar zijn rugzakje vullen met ervaring. Dat heeft wel iets, maar ik vind het ook een cliché. Soms ontstaan er unieke situaties waarin je het ook gewoon moet durven. Ik ken de club goed en we hebben dit seizoen goede prestaties geleverd. Dan wil je meer."

De perfecte plek

De 45-jarige coach barst van vertrouwen en ambitie en staat te popelen voor een mogelijke uitdaging bij de hoofdmacht. "Ik heb mijn eigen visie en een eigen aanpak. Als je vanaf het begin de juiste mensen om je heen zet en ze op de juiste manier aanstuurt, dan geloof ik dat je samen succes kunt beleven."

De perfecte plek om dat succes te behalen, daar waant de 26-voudig Marokkaans international zich al. "Deze club heeft alle omstandigheden om dat te kunnen. Ik geloof altijd, en dan praat ik over mezelf, dat ik de touwtjes in eigen handen heb. Maar ik heb vol vertrouwen in de club en de directie. Dat baseer ik op de manier waarop ze altijd met mij zijn omgegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl