Adil Ramzi bij Jong Ajax - Jong PSV
NOS Voetbal

Jong PSV-trainer Ramzi droomt groot: '80 procent van PSV-selectie uit eigen jeugd'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

Het was een primeur in Eindhoven, toen er deze winter grof geld werd gevangen voor Cody Gakpo (42 miljoen euro) en Noni Madueke (35 miljoen euro). Er werden namelijk nooit eerder twee jeugdexponenten voor zoveel geld verkocht bij PSV. Binnen de club wordt er al jarenlang steeds meer aandacht besteed aan de doorontwikkeling vanuit de eigen PSV Academy.

Die megatransfers zijn iets om trots op te zijn, vindt Jong PSV-trainer Adil Ramzi. "Cody's verhaal is het perfecte voorbeeld. Vanuit de jeugdopleiding debuteren, nationaal presteren en daarna voor een goed bedrag naar een Europese topclub gaan. Dat is de kers op de taart."

Johan Bakayoko - die op zijn 16e aansloot bij PSV - en Jordan Teze waren afgelopen weekend tegen FC Volendam weliswaar de enige basisklanten uit eigen jeugd, maar het doel is langere tijd geweest om de helft van de selectie met zelfopgeleide spelers te vullen. "Nu willen we van 50 procent naar 80 procent. En het liefst willen we zelfs naar vijf of zes jeugdspelers in de basis", zegt Ramzi.

Klik met Van Nistelrooij

De ambitieuze Ramzi is al sinds 2015 actief in de jeugd van PSV. Dat begon met een stage, waarna hij onder meer fungeerde als assistent van Ruud van Nistelrooij bij Jong PSV. Hij nam vorig jaar het stokje van de huidige hoofdcoach over.

"De link en samenwerking tussen het eerste en de jeugd was nog nooit zo goed als nu", vervolgt de Marokkaans-Nederlandse coach. "De lijntjes tussen Van Nistelrooij en mij zijn kort. We zijn vrienden van elkaar."

Adil Ramzi en Ruud van Nistelrooij in 2001 na Ajax - PSV

Dat contact is dagelijks. "Wij denken hetzelfde over voetbal en dat brengt positieve ontwikkelingen. Ik heb hier ook seizoenen meegemaakt waarin de hoofdtrainer anders dacht dan hoe het er in onze academie aan toe ging."

Leren van La Masía

Bij PSV staat de ontwikkeling van jeugdspelers op de eerste plek, maar wel vanuit een teamomgeving, aldus Ramzi. "Als de focus alleen op individuen ligt, dan gok je. Dat noem ik casinogedrag. Het voordeel vanuit een teamomgeving is dat ook spelers kunnen doorbreken van wie het minder verwacht wordt."

Wel vindt de ex-voetballer van onder meer PSV, Roda JC, AZ en Udinese dat de PSV-jeugd in zijn geheel nog kan groeien. "Wanneer jongens bij Jong PSV komen, moeten ze eigenlijk al verder zijn. Dat kan pas als je in een eerder stadium meer eist, al bij de 13- en 14-jarigen. Dat gaat om houding, discipline, maar ook het niveau van trainen."

Ramzi refereert aan een uitspraak van de toenmalige technisch directeur van FC Barcelona, tijdens een eerdere kennisuitwisseling met PSV. "Hij vertelde dat zij exact hetzelfde van jeugdspelers vragen die naar La Masía komen, als van spelers bij FC Barcelona 1."

"Natuurlijk wel op een andere toon bij jonge kinderen, maar op inhoud precies hetzelfde. Niet te laat komen, de juiste kleding aan, het nabespreken van wedstrijden. Daar zijn we bij PSV al mee bezig, maar dat kan nog altijd beter."

Toekomstige sterren van PSV

Bij Jong PSV is centrumspits Jason van Duiven op dit moment de absolute uitblinker. In 29 Keuken Kampioen Divisie-duels, was hij 13 keer trefzeker. "Over een paar jaar zie ik hem als spits van PSV. Hij heeft snelheid, techniek, gif en scorend vermogen", zegt Ramzi.

Jason van Duiven na zijn doelpunt tegen ADO

"Maar belangrijker is dat hij het mentaal kan volhouden", vervolgt hij. "Soms denk ik: hoe kan het in godsnaam dat iemand vaak te laat komt of een week lang niet presteert? Maar Jason is óók daarin stabiel."

Als er nog iemand uitspringt bij Jong PSV, dan is het de 18-jarige buitenspeler Isaac Babadi. "Van Duiven is wat meer taakbewust, maar Isaac is bijvoorbeeld een creatieve speler met een heel ander karakter. Die hebben vrijheid nodig, waardoor soms geniale dingen ontstaan."

Premier League International Cup

Ook is er dit seizoen internationaal succes voor Jong PSV, op de Premier League International Cup. En niet zomaar, want zo werd er gewonnen tegen West Ham United (5-0), Manchester United (2-0), Everton (3-0) en als absolute hoogtepunt de klapper tegen Arsenal (7-2).

"Vanaf de eerste wedstrijd voelde ik een bepaalde energie in de groep. Een bepaalde focus. Die eerste dertig minuten tegen Arsenal zijn onze beste dertig minuten van het jaar geweest." Binnen tien minuten stonden de Eindhovense talenten zelfs al op een 3-0 voorsprong.

"Maar ook het reizen, aanpassen aan internationale tegenstanders en een paar dagen later weer in de Nederlandse competitie spelen. Dat maakt het qua opleiden zo'n geweldig toernooi." En de Eindhovenaren zijn nog niet klaar in Engeland, want de finale tegen Crystal Palace of Valencia ligt nog in het verschiet.

Uiteindelijk gaat het in topsport altijd om winnen, ook in de jeugd. "Maar ik ben vanuit mijn functie tevreden, als Ruud aan het einde van het seizoen een aantal jongens kan meenemen uit Jong PSV. Waar je op de ranglijst eindigt, is in dat opzicht minder van belang. Als ik drie, vier spelers lever, dan ben ik daar trots op", besluit Ramzi.

Jong PSV-speler Fedde Leysen in duel tijdens de Premier League International Cup

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl