NOS Voetbal

Van Nistelrooij over extra Champions League-plek: 'Geeft Nederland prestige'

Extra Champions League-ticket verandert weinig voor Van Nistelrooij

"Geweldige ontwikkeling voor de eredivisie." Het extra directe startbewijs voor de Champions League dat Nederland vanaf het seizoen 2024/25 heeft doet ook PSV-trainer Ruud van Nistelrooij deugd. "Zeker iets om trots op te zijn, maar het is wel zaak om die plaats te onderhouden en uit te breiden."

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, noemt de extra plaats in de groepsfase van de Champions League een "collectieve prestatie van alle eredivisieclubs".

Ook is hij positief over de toekomst: "De zesde plaats op de UEFA-ranglijst is vanwege de extra Europese tickets ontzettend belangrijk voor de aantrekkelijkheid van de Eredivisie, de commerciële groei en financiële stabiliteit van de clubs, de ontwikkeling en waarde van spelers en de aantrekkingskracht voor nieuwe talenten. Nu moeten we er samen voor zorgen dat we deze plek vasthouden."

'Alle clubs hebben steentje bijgedragen'

Volgens De Jong hebben alle clubs, ook die geen Europees voetbal hebben gespeeld de afgelopen jaren, hun steentje bijgedragen.

De Jong: "We hebben samen het belang van Europees voetbal centraal gezet door onder meer af te spreken dat alle clubs in de Eredivisie zich verplichten om mee te werken aan verzoeken tot verschuiven van wedstrijden in het belang van een optimaal wedstrijdschema voor de Europees spelende clubs."

Bekijk hieronder de huidige stand van de UEFA-coëfficientenlijst. De eerste vier krijgen vier directe startbewijzen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De nummers 5 en 6 krijgen twee directe plaatsen en een plek in de voorrondes.

De huidige stand van de UEFA-coëfficiëntenlijst

Voor PSV lijkt de ontwikkeling extra gunstig, omdat ze in de afgelopen vier seizoenen drie keer op een tweede plek in de competitie eindigden. Nu betekent die plek nog dat je voorrondes moet spelen om in het miljardenbal te komen, straks gaat de nummer twee direct het hoofdtoernooi in.

De voorrondes waren de laatste jaren een struikelblok voor de Eindhovenaren. Achtereenvolgens FC Basel, Benfica en Rangers bleken te sterk.

Grote bedragen

Op dit moment staat PSV derde, maar Van Nistelrooij wil niet per se spreken van een gunstige ontwikkeling voor PSV: "Er is meer om te winnen dan alleen het halen van Champions League-voetbal. Wij zijn bezig met het sportieve stukje, niet met de grote bedragen die er te verdienen vallen in die competitie."

"Wij zijn sporters en willen zo goed mogelijk spelen, winnen, maximaal eindigen naar onze mogelijkheden. Dat is voetballer en trainer zijn. Dan ben je niet bezig met prachtige bedragen. Ook al heb je vier Champions League-plekken, je moet de wil hebben om het beste team te worden."

Toch begrijpt Van Nistelrooij de vreugde in Nederland rondom de prestatie: "Als je de Champions League niet haalt, ben je teleurgesteld. Het is geweldig om daarin te spelen. Dat is waar je wil zijn vanwege de financiële middelen, maar ook vanwege de prestige van het Nederlands voetbal. En dat is het allerbelangrijkste."

Meer Nederlandse clubs in de Champions League? De coëfficiënten uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl