NOS Voetbal

PSV grijpt tweede plek, met uiteindelijk toch nog een ruime zege op Excelsior

Bekijk de samenvatting van PSV - Excelsior

PSV heeft de tweede plek in de eredivisie weer overgenomen, op een avond die de Eindhovenaren wat betreft het vertoonde spel verder zo snel mogelijk willen vergeten. De overwinning op degradatiekandidaat Excelsior was geflatteerd (4-0).

Illustratief voor het duel was de actie van Xavi Simons, na een uur spelen. Helemaal vrij voor Stijn van Gassel schoot de aanvaller hopeloos over. Pas in de slotfase werd het overwicht uitgedrukt in treffers.

Gelukkig voor de thuisclub was spits Luuk de Jong in zijn zo tegenvallende jaargang wederom belangrijk met de bevrijdende openingstreffer op deze avond. Na een fraai staaltje kap- en draaiwerk speelde Patrick van Aanholt zich vrij op links en bediende hij De Jong met een afgemeten passje over de grond.

Bekijk hier de reacties van Ruud van Nistelrooij, Xavi Simons en Marinus Dijkhuizen:

Het was verder uiterst slordig wat PSV op de mat legde. Tegen de meest gepasseerde verdediging van de eredivisie leek de vroege 1-0 van De Jong een uitgelezen kans om aan het doelsaldo te werken. Dat zou immers nog cruciaal kunnen worden in de strijd om plek twee en dus de lucratieve Champions League-voorronde.

Hoewel het gat met koploper Feyenoord werd teruggebracht tot vijf punten, was hier geen ploeg aan het werk die uitstraalde in de titel te geloven.

Kansen voor Excelsior

Sterker nog, het had helemaal de verkeerde kant op kunnen gaan voor PSV als Kenzo Goudmijn vlak voor rust gelijk had gemaakt. Want daar kreeg de middenvelder een uitgelezen kans voor, nadat de behendige Couhaib Driouech zich knap had vrijgespeeld.

Xavi Simons wordt opgelapt door Fábio Silva

Vlak na rust zeilde een pegel van Julian Baas maar net naast, voordat PSV de regie weer in handen nam. Namens PSV had Joey Veerman de score op dat moment allang moeten verdubbelen en zo hield het allemaal weinig over.

Toch viel de score in de slotfase nog ruim uit. Nathan Tjoe-A-On liet zich van de bal duwen door Jordan Teze, Fábio Silva miste nog, maar Simons dook de 2-0 binnen. Bij de derde Eindhovense treffer waren de rollen omgedraaid en bediende Simons de Portugees. Erick Gutiérrez werkte nog een doorgekopte corner binnen.

Na het bereiken van de bekerfinale is PSV een paar dagen later ineens ook de meest trefzekere ploeg in de eredivisie, al blijft het doelsaldo van Ajax beter. De Amsterdammers ontvangen zondag Fortuna Sittard en kunnen bij winst weer in punten gelijkkomen met de Eindhovenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl