PSV simpel voorbij NEC in Nijmegen, ondanks imponerende slotact Tannane

Bekijk de samenvatting van NEC - PSV

Betere prestaties buiten Eindhoven heeft PSV nodig om de titeldroom levend te houden. Met een 4-2 overwinning bij NEC kreeg coach Ruud van Nistelrooij precies waar hij vooraf op gehoopt had.

Voorlopig staat PSV weer op de tweede plaats. Ajax kan er zondag bij winst op Go Ahead Eagles in Deventer weer voorbij.

Slechts vijf keer won PSV in de voorgaande dertien uitduels, tegen elf overwinningen in evenveel thuiswedstrijden. Thuis is PSV de beste club van de eredivisie, buitenshuis de nummer zes. Het PSV van thuis moet ook uit te zien zijn, was de wens van Van Nistelrooij vooraf.

Flitsende start en ramadan-pauze

Met een beetje hulp van Jasper Cillessen kende PSV een flitsende start. De doelman van NEC en Oranje keerde een schot van Xavi Simons, maar gaf een simpele rebound weg aan Luuk de Jong, die het net vond (0-1).

Na applaus voor de overleden PSV-perschef Thijs Slegers in de 12de minuut en een ramadan-eetpauze voor NEC'ers Oussama Tannane en Souffian El Karouani namen de bezoekers verder afstand.

Ramadan in de eredivisie: de zon is onder, dus er mag weer gedronken en gegeten worden

Olivier Boscagli stond voor het eerst sinds 2 april 2022, bijna een jaar geleden, in de basis en scoorde ook meteen, net als in die wedstrijd tegen FC Twente (3-3) van 365 dagen geleden. Na een vrije trap van Joey Veerman, hersteld van de buikgriep die hem een Oranjeweek kostte, kopte de Franse verdediger in de rebound binnen (0-2).

Gelijk werd de waarde van die goal duidelijk. Boscagli, terug van een zware knieblessure, vierde zijn treffer met emotie. Na een fraaie counter besliste PSV de wedstrijd al voor rust. Guus Til veroverde de bal en via Veerman, Simons en Luuk de Jong ging de bal uiteindelijk via de binnenkant van de linkervoet van Veerman in het doel (0-3).

Opstootje tussen De Jong en Tannane

Luuk de Jong en Tannane kregen het tegen het einde van de eerste helft met elkaar aan de stok. De NEC'er stapte bij een duel op de voet van de PSV-spits en gaf De Jong daarna een tikje op de rug. Daarvan was De Jong niet gediend.

"Waarom doe je dat?", vroeg De Jong zich af. "Hou je handen thuis." Tannane vond dat De Jong overdreef: "Heel kinderachtig. Ze proberen me zo uit mijn spel te halen. Vroeger bleef ik boos. Nu weet ik dat ik gewoon mijn spel moet blijven spelen en genieten."

Kijk hieronder naar de reacties van Luuk de Jong en Oussama Tannane:

Vijf minuten in de tweede helft zette De Jong PSV op aangeven van Patrick van Aanholt op 0-4. Aanvankelijk floot scheidsrechter Edwin van de Graaf voor buitenspel, maar De Jong was zeker van zijn zaak en kreeg van de VAR gelijk.

Tannane heeft laatste woord

De enige NEC'er die zich bij deze stand niet gewonnen gaf, was Tannane. Eerst schoot de smaakmaker de bal vanaf een hoek van het strafschopgebied ongenadig hard in de kruising en vlak voor tijd knalde hij ook nog een vrije trap tegen de touwen (2-4). Tannane moest die laatste inspanning wel bekopen met een blessure.

Het was voor PSV pas de tweede uitzege van 2023. Voor Van Nistelrooij biedt de winst hoop. Als PSV ook uit overtuigend gaat winnen, is voor hem nog alles mogelijk. "We blijven erin geloven", zei de coach na afloop. "Je weet het nooit."

Kijk hieronder naar de reacties van PSV-coach Ruud van Nistelrooij en NEC-trainer Rogier Meijer: