NOS Voetbal

Wie volgt Van Nistelrooij op? 'Als Nagelsmann PSV ziet zitten, zou ik het wel weten'

 • Aaron Golub

  volgt PSV namens NOS Sport

 • Aaron Golub

  volgt PSV namens NOS Sport

De directie van PSV moet voor volgend seizoen op zoek naar een geheel nieuwe technische staf, inclusief trainer. Die bal zal pas gaan rollen na de confrontatie met AZ, de wedstrijd van vandaag waarop de opgestapte Ruud van Nistelrooij niet meer wilde wachten.

"Ruud is echt een winnaar en hij leverde redelijk werk, maar hij kan heel raar reageren", vertelt Huub Stevens, oud-trainer van onder meer PSV, Roda JC en Schalke 04. "Ik heb te weinig teruggezien in het bouwen aan een team, ook nadat er tussentijds spelers waren vertrokken. De ontwikkeling van het team, die was te rommelig. Ik zag het in ieder geval niet terug in het voetbal."

Adviserende rol

En dus moeten binnen de organisatie van PSV de juiste vragen gesteld worden, vindt de oud-speler en -trainer van de Eindhovenaren. "Gaan ze weer met een jongere trainer aan de slag of nemen ze iemand met meer ervaring? Moet je een Nederlands sprekende trainer hebben bij deze groep, waarin toch internationaal gesproken wordt in de kleedkamer?"

Zelf heeft Stevens niet nagedacht over een terugkeer, in welke rol dan ook. "Ik ben er toch alweer een tijdje uit en ik vind het hartstikke leuk om met mijn kleinkinderen bezig te zijn. Je zou dan bij wijze van spreken nog aan een adviserende en ondersteunende rol kunnen denken."

Stevens vervolgt: "Ik zeg iets: een speler die ikzelf getraind heb, met niet zo veel ervaring in het trainersvak, die zou ik wel bij willen staan. Neem bijvoorbeeld Alfred Schreuder. Hij had echt een kandidaat kunnen zijn. Een Nederlandse trainer die vrij was en in de jeugd van PSV heeft gespeeld."

Schreuder, die eerder dit seizoen werd ontslagen bij Ajax,maakt echter de stap naar Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. Stevens en Schreuder werkten samen bij TSG 1899 Hoffenheim. "Bij Ajax had hij niet de ervaring die hij nodig had om zo'n team in zijn eentje te begeleiden. Alfred had iemand naast zich nodig", licht hij toe.

Huub Stevens en Alfred Schreuder bij Hoffenheim

Op de markt blijven er voor PSV verschillende namen, met verschillende profielen over. Maar op wie moet PSV zich écht focussen? Een aantal kandidaten op een rij.

Peter Bosz

Stevens: "Peter Bosz zou wel trainer van PSV kunnen worden. Hij is een ervaren iemand, maar zo succesvol is hij natuurlijk nog niet geweest." Na Bosz' ontslag bij Olympique Lyonnais maakte hij duidelijk dat hij wel heil zag in een overstap naar Ajax. Het heeft nog niet tot iets concreets geleid.

"Hij heeft behoorlijk wat clubs getraind, ook in een land als Duitsland. Hij heeft wel een manier van functioneren die iedereen kent. Dat is positief, voor als PSV hem zou halen", aldus Stevens.

Pascal Jansen

Als PSV op zoek is naar ervaring op het gebied van hoofdtrainerschap, dan zullen ze niet bij AZ-trainer Pascal Jansen uitkomen. Stevens: "Maar hij heeft nu bij AZ toch iets neergezet. Dat zou dan een kleinere stap zijn dan de stap die Van Nistelrooij maakte toen hij hoofdtrainer werd."

 • ANP
  Pascal Jansen bij AZ
 • ANP
  Peter Bosz bij Olympique Lyon
 • ProShots
  Adil Ramzi bij Jong PSV

Het is maar de vraag of PSV het risico neemt, nadat eerder Mark van Bommel en daarna Van Nistelrooij door waren gestroomd en vervolgens sneuvelden. Stevens: "In de luwte in Alkmaar werken of in de spotlights staan bij PSV, dat is toch iets anders, maar ik denk dat hij het aan zou kunnen."

Adil Ramzi

De trainer van Jong PSV behaalde dit seizoen Europees juniorensucces, werd veertiende in de Keuken Kampioen Divisie en stoomde met Jason van Duiven hét talent van PSV klaar voor komend seizoen.

"Ik denk niet dat PSV in de gelegenheid is om af te wachten met weer een jonge coach", zegt Stevens. "Ze moeten nu ook een keer duidelijkheid scheppen op het gebied van trainerschap en dan vind ik Ramzi nog te onervaren."

Julian Nagelsmann

Stevens werd bij Hoffenheim opgevolgd door Julian Nagelsmann en kent hem goed. "Die zal niet naar PSV komen. Hij gokt denk ik meer op Duitsland of Engeland. Als Nagelsmann PSV wel ziet zitten, dan zou ik het wel weten!"

Julian Nagelsmann langs de lijn

Stevens is erg gecharmeerd van de Duitse 'laptoptrainer' en sluit niet uit dat de 35-jarige coach ooit naar Nederland komt. "Ik denk wel: als bijvoorbeeld Ajax zich bij iemand als Nagelsmann zou melden, dat Julian dan eerder daarvoor zou kiezen. Ajax heeft internationaal meer naam dan PSV."

People manager

Misschien wel bovenal, zal PSV op zoek moeten naar een people manager. Iemand die het vertrouwen van de hele selectie voor zich kan winnen. "Ik denk dat het een moeilijke groep is om te coachen. De eerste elf, twaalf spelers zijn het probleem niet. Maar hoe houd je de rest tevreden?"

Na de allesbepalende wedstrijd in Alkmaar om de tweede plaats en Champions League-voetbal heeft PSV relatief ruim de tijd om het technische hart weer tot leven te wekken. Daar moet de club gebruik van maken, concludeert Stevens.

"Het lijkt mij slim dat PSV niet binnen een week een trainer gaat aanstellen. Het bestuur zal echt enkele weken nodig hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl