Agenten verwijderen een blokkerende activist
NOS NieuwsAangepast

Bijna 1600 klimaatactivisten opgepakt op A12 Den Haag

Bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag zijn vandaag 1579 activisten aangehouden. Ze weigerden volgens de politie hun blokkade te beëindigen, hoewel die actie door de gemeente was verboden. Verreweg de meeste arrestanten zijn direct vrijgelaten.

Veertig klimaatactivisten zijn opgepakt op verdenking van bijvoorbeeld belediging, vernieling of belemmering. Volgens de politie wordt nog bekeken of zij zullen worden vervolgd.

De andere aangehouden betogers worden niet vervolgd omdat de actie van Extinction Rebellion volgens de autoriteiten over het algemeen vreedzaam verliep.

Agent gebeten

Maar de betoging verliep volgens de politie niet geheel geweldloos. Een van de arrestanten zou een agent hebben gebeten. Deze persoon is aangehouden voor mishandeling. Extinction Rebellion is niet bekend met het bijtincident, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

Veel van de arrestanten die mogelijk worden vervolgd, waren volgens de actiegroep slechts omstanders. Ze waren erbij toen een groep activisten de tunnelbak probeerde te bereiken. Wel had een aantal activisten de zwarte doeken die de gemeente daar had opgehangen losgemaakt, zegt de woordvoerder. "Je kan dat vernieling noemen, maar het gaat om het doorknippen van tie wraps."

Tien van de arrestanten waren minderjarig. Een van hen is met zijn ouder overgebracht naar het politiebureau, omdat die ouder wordt verdacht van een strafbaar feit.

Waterkanon op lage stand

De betogers van Extinction Rebellion blokkeerden sinds ongeveer 12.00 uur de A12 om te demonstreren tegen subsidies voor de fossiele industrie. Even na 17.30 uur meldde de politie dat de laatste actievoerders waren weggevoerd. Vervolgens is de weg schoongemaakt en vrijgegeven voor verkeer.

Omdat de demonstranten aanvankelijk geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om te vertrekken, werden er waterkanonnen op 'een lage stand' ingezet.

Enkele tientallen demonstranten in zwem- en regenkleding hadden zich voor de waterwerpers opgesteld:

Politie zet waterkanon in en haalt demonstranten van A12

Twee uur na het begin van de demonstratie, rond 14.00 uur, werden de eerste mensen opgepakt. Die riep de demonstranten op hun protest naar het Malieveld te verplaatsen.

De betogers werden in bussen van vervoersmaatschappij HTM gezet en weggevoerd. Ook actrice Carice van Houten zou zijn aangehouden. Van Houten meldde eerder al dat ze bij het protest was en geraakt werd door een waterwerper.

Er worden brancards op wielen gebruikt "om de actievoerders veilig en effectief te verplaatsen", schreef de politie op Twitter.

Voorafgaand aan de demonstratie op de A12 had de gemeente Den Haag al gewaarschuwd dat het blokkeren van wegen niet is toegestaan.

Aanvankelijk spoot de wagen van de politie zo nu en dan in de lucht met water, waardoor de betogers op de weg nat werden. Later werd de spuit ook direct op demonstranten gezet.

Zevende blokkade

Het was de zevende keer dat de klimaatbeweging demonstreerde op de A12 in de stad. Niet eerder werden er zo veel mensen aangehouden. Bij de vorige blokkade, op 11 maart, werden bijna 700 activisten opgepakt.

Burgemeester Van Zanen van Den Haag had toestemming gegeven om de actievoerders vandaag te verwijderen. Daarbij mocht van Van Zanen gebruik worden gemaakt van de waterwerper, maar dus wel op lage stand.

Actievoerders op de weg, die daar stonden bij een temperatuur van 17 graden en zon, ondergingen het dan ook gelaten.

Sommige betogers staan in badkleding klaar voor de waterwerper

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl