Arne Slot toont de kampioenschaal aan de Coolsingel
NOS Voetbal

Het behouden van Arne Slot past in positieve dynamiek rond Feyenoord

Het kan verkeren. Twee seizoenen geleden zag Feyenoord zijn op dat moment beste speler en aanvoerder Steven Berghuis naar grote concurrent Ajax vertrekken. Nu waait er een andere wind in Rotterdam. De kersverse landskampioen is erin geslaagd de felbegeerde succestrainer Arne Slot voor de club te behouden.

Tottenham Hotspur mag dan vanuit de Premier League stevig met de geldbuidel hebben gerammeld, Slot blijft Feyenoord trouw, tot opluchting van het Legioen. Zijn beslissing past in de dynamiek die het afgelopen seizoen rond de altijd rumoerige volksclub is ontstaan. Met trainer Arne Slot en algemeen directeur Dennis te Kloese op de spreekwoordelijke bok straalt Feyenoord positivisme uit. Een metamorfose die om uitleg vraagt.

Slot goud waard

Allereerst de trainer zelf. Slot is pas twee seizoenen werkzaam in Rotterdamse dienst, maar heeft zich met het behalen van de Conference League-finale in 2022 en vervolgens het veroveren van de eerste landstitel in zes seizoenen meteen onsterfelijk gemaakt aan de Maas.

Hij maakte van Orkun Kökçü zijn belangrijkste speler en verlengstuk op het veld, en smeedde een elftal vol nieuwelingen tot de meest constante ploeg en de terechte kampioen van Nederland.

Slot en Kökçü hebben vaak benadrukt dat zij een sterke band hebben

"Vooral zijn duidelijkheid steekt er bij Slot bovenuit", zegt voetbaltrainer Danny Buijs, die eerder dit seizoen een week mocht meelopen met Slot bij Feyenoord.

"Hij kan alles heel goed overbrengen op de spelers en de rest van de staf. De spelers zijn bereid veel energie en intensiteit in wedstrijden te stoppen en ik zie veel spelplezier. Ze waarderen Slot en weten waar ze aan toe zijn. Als eindverantwoordelijke laat hij iedereen optimaal functioneren."

Kijk hieronder naar het commentaar van Arno Vermeulen op het aanblijven van Slot.

'Fantastisch voor Feyenoord dat Slot blijft'

Er was Feyenoord veel aangelegen om Slot binnenboord te houden. "Ze hebben hem een sterk verbeterde aanbieding gedaan als waardering voor het succes", zegt Dennis van Eersel, verslaggever van Radio Rijnmond en Feyenoord-watcher.

"Maar ook als signaal naar de buitenlandse interesse. In het contract van Slot staat alleen dat een club hem na volgend seizoen voor omgerekend ruim vijf miljoen euro kan overnemen. Over nu staat er niets in. Vermoedelijk gaat het om het dubbele en dan wil Slot ook nog assistent Marino Pusic meenemen. Een bedrag van tien miljoen is blijkbaar voor Tottenham nu te veel van het goede."

Slot vormt een krachtig tandem met Dennis te Kloese, sinds januari 2022 werkzaam bij Feyenoord als algemeen directeur. Ongetwijfeld zal Te Kloese in de gesprekken Slot erop hebben gewezen dat hij in een Europees opzicht in Rotterdam op een betere plek zit dan in Londen, waar de Spurs nog niet eens verzekerd zijn van de play-offs in de Conference League.

Dat is bepaald geen groepsfase Champions League, waar Feyenoord komend seizoen acteert. En mogelijk ook in het seizoen 2024/25, als de nummer één en twee uit de eredivisie direct tot het walhalla van het Europese clubvoetbal zijn toegelaten.

De Coolsingel kleurt rood, wit en groen

Feyenoord heeft sportief een goed verhaal. Met de miljoenen die in de Champions League verdiend gaan worden, lijken er investeringen mogelijk. De Rotterdammers hebben Ramiz Zerrouki al gehaald van FC Twente voor acht miljoen, voor Feyenoord-begrippen een fors bedrag.

Slot zal zich realiseren dat de club nu door kan pakken en hij met Feyenoord in de Champions League geen modderfiguur hoeft te slaan: Feyenoord is simpelweg voor hem op dit moment een betere optie dan Tottenham, met de mogelijkheid dat straks clubs uit het hogere echelon van de Champions League in Slot zijn geïnteresseerd als er opnieuw een goed seizoen aankomt.

'Wie gaat de renovatie van De Kuip betalen?'

Een van de eerste dingen die Te Kloese na zijn komst deed, was duidelijkheid scheppen in het nieuwbouwdossier van De Kuip: geen nieuw stadion, maar het iconische bolwerk koesteren, tot tevredenheid van de achterban.

Maar daarmee is de algemeen directeur er nog niet. "Het stadion en de club zijn gescheiden werelden", zegt Van Eersel. "De Kuip moet gerenoveerd worden, maar wie gaat dat betalen? Stadion Feijenoord heeft dat geld niet en zal ongetwijfeld als het contract binnenkort verlengd moet worden, bij Feyenoord aankloppen. Daar moet Te Kloese iets mee. En dan heeft hij ook nog een uitdaging bij het inrichten van de technische structuur. Ze zoeken nog steeds een technisch manager. Dat is best een hoop op het bord van één man."

De eerste horde heeft Feyenoord in ieder geval met succes genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl