'Merendeel zzp'ers is tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering'
Het merendeel van de zelfstandig ondernemers wil geen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. En als die er toch komt, willen bijna alle zzp'ers de mogelijkheid hebben om een vrijstelling aan te vragen. Dat zegt de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) na een raadpleging onder de achterban.
"Het is daarom van cruciaal belang voor het draagvlak dat de mogelijkheid een vrijstelling aan te vragen er echt komt", zegt voorzitter Cristel van de Ven van de VZN. "Wij zijn voorstander van een regeling, maar willen geen keurslijf."
Vrijstelling nog 'in onderzoek'
Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigde begin april meerdere veranderingen op de arbeidsmarkt aan. Een daarvan is een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor de 1,2 miljoen zzp'ers in ons land, die vanaf 2027 moet gaan gelden. Op dit moment heeft een op de vijf zelfstandigen zich verzekerd.
Van Gennip zei daarbij nog te onderzoeken of het voor zzp'ers ook een optie wordt om een vrijstelling te krijgen, "mits deze uitvoerbaar, betaalbaar, uitlegbaar is en tijdig kan worden ingevoerd". Deze zzp'ers zouden dan een eigen, soortgelijke private verzekering moeten afsluiten. Maar Van der Ven is er niet gerust op dat deze optie er echt komt.
"De minister kijkt in haar onderzoek nu heel klassiek naar hoe de verzekering eruit moet zien", zegt Van der Ven. "Maar door de jaren heen zijn er ook modernere manieren ontstaan waar mensen zich fijner bij voelen, zoals schenkkringen en broodfondsen. Zij kijken nu ook of ze een vangnet kunnen creëren voor langdurige arbeidsongeschiktheid."
Als een onverzekerde zzp'er arbeidsongeschikt wordt, is de bijstand nu nog het laatste vangnet. Hoeveel zzp'ers hier gebruik van maken is volgens Van de Ven niet duidelijk. De verplichte verzekering gaat ook gelden tot bijstandsniveau, is het idee.
Voor veel zzp'ers zijn de kosten een belangrijke reden om zich niet te willen verzekeren. Naar verwachting gaan die kosten zo'n 8 procent van het inkomen uitmaken, tot een maximum van iets meer dan 200 euro. Dat bedrag is fiscaal aftrekbaar.
De VZN pleit er al langer voor om de wachttijd voor verzekerden te verlengen naar twee jaar, waardoor de verzekering goedkoper wordt. In het plan van Van Gennip is dat nu één jaar.
De verwachting is dat het kabinet volgend jaar meer details over de verplichte verzekering bekendmaakt.