Kirsten Knip tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in 2020
NOS Sport

Na mentale dreun hoopt Knip nog op mooi interlandhoofdstuk: 'Spelen haalbaar'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Als volleybalster zijn er twee toernooien die je ooit eens gespeeld wilt hebben: de Olympische Spelen en het WK. Ook Kirsten Knip had beide evenementen in hoofdletters opgeschreven.

Nadat ze voor de Spelen van Rio op het laatste moment was afgevallen, zorgde het missen van het WK vorig jaar - en vooral de manier waarop dat gegaan was - voor een mentale dreun. Toch staat ze er weer. Met dat ene doel voor ogen: een olympiër worden.

Volgende week dinsdag gaat de Nations League van start, het begin van de route naar Parijs 2024.

Door de neus geboord

"Het WK in eigen land stond voor mij als heel groot doel in m'n agenda. Daar wilde ik bij zijn en dat is me door de neus geboord, op een niet zo toffe manier", blikt de 30-jarige libero terug op afgelopen zomer, waarin ze "nul kansen" heeft gehad om zich te laten zien in wedstrijden.

Knip had al vanaf de eerste gesprekken met toenmalig bondscoach Avital Selinger "een raar gevoel". "Wat gebeurt hier? Waarom deze keuze en wat is dit voor communicatie? Word ik aan het lijntje gehouden?", vroeg ze zichzelf af.

Wel is de ervaren volleybalster altijd blijven doortrainen, zodat ze zichzelf recht in de spiegel kon aankijken. "Dat ik alles eraan heb gedaan."

Ik heb Nederland niet in actie gezien. Dat trok ik niet.

Kirsten Knip over het WK volleybal

"In het begin heb ik echt voor mezelf gevochten. Ik ben zelfs nog naar Herman Meppelink, de technisch directeur van de bond, gegaan om te praten. Dat werd me allesbehalve in dank afgenomen door de staf. Maar ik wist niet meer wat ik moest doen. Ik had al meerdere keren om uitleg gevraagd."

Vooral dat Knip altijd werd voorgehouden dat ze na de Nations League, in de voorbereiding op het WK, weer bij de selectie zou komen en weer net zoveel kans zou maken op het WK als de rest van de groep, heeft voor veel pijn gezorgd.

"Tijdens de Nations League werd me al duidelijk dat ze met die groep door wilden gaan. Dat was wel echt een klap in m'n gezicht. Als vanaf het begin werd gezegd dat dit het plan was, had ik daar rekening mee kunnen houden. Dan had ik er anders ingestaan. Maar nu werd het uiteindelijk tien keer zo pijnlijk."

Mentaal had Knip het dan ook behoorlijk zwaar. "Ik heb met een sportpsycholoog gepraat. Dat was echt heel erg nodig." Van het WK heeft ze, behalve de finale, dan ook niks gezien. "Ik heb Nederland niet in actie gezien. Dat trok ik niet. Ik wilde het er niet over hebben."

Veel reacties op Instagrambericht

Wel had ze in september een bericht op Instagram gezet, waarin ze in grote lijnen uitlegde waarom ze niet bij de selectie zat. "Ik kreeg in die tijd zo veel berichtjes van fans met de vraag waar ik was. Of ik geblesseerd was, of dat ik vakantie aan het vieren was. Ik wilde zo graag vertellen wat er aan de hand was, maar ik wist niet of ik mijn hele verhaal moest gaan doen."

Instagrambericht van Kirsten Knip

"Dus ik heb in dat Instagrambericht wel laten doorschemeren dat het niet op een heel prettige manier was gegaan, maar het nog wel netjes gehouden. Ik had alle vuile was buiten kunnen hangen, maar vond het met het WK op komst niet het juiste moment."

Ze kreeg "bizar veel" reacties op haar bericht. "Ik was die dag ook echt even van slag en heb de hele dag alleen maar gehuild door alle lieve berichten waarmee ik werd overladen."

Besluit stond vast

Het heeft vervolgens lang geduurd voordat ze besloot zich weer beschikbaar te stellen voor Oranje. "In december stond mijn besluit nog vast dat ik niet terug zou komen." Knip had zelfs al een vakantie geboekt met haar vriend en toegezegd dat ze bij bruiloften van vriendinnen zou zijn.

"Maar op een gegeven moment merkte ik toch een soort van onrust bij mezelf. Er borrelde nog iets. Vooral omdat ik het zonde zou vinden om op deze manier mijn interlandcarrière af te sluiten. En dat ik me dat door een passant heb laten ontnemen. Plus: dit is misschien wel m'n laatste kans om naar de Spelen te gaan. Die blijven toch wel lonken."

Dus besloot ze Felix Koslowski, de nieuwe bondscoach van de volleybalsters, een berichtje te sturen. "Ik heb hem het hele verhaal verteld. Hij had heel veel begrip voor mijn situatie. Hij begreep mijn gevoel en begreep het als ik zou besluiten niet meer terug te komen, maar hij vertelde ook dat hij me er wel graag bij wilde hebben. Dat heeft me, samen met de support van thuis, over de streep getrokken."

"Ik wil er alles aan doen om de Spelen te halen", vertelt Knip, die weer met plezier naar de trainingen op Papendal gaat. "En ik denk dat Parijs haalbaar is, maar we moeten wel alles op alles zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl