NOS Sport

Energieke Koslowski wil met volleybalsters naar Spelen: 'Deur naar Parijs staat open'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Koslowski gepresenteerd als nieuwe bondscoach volleybalsters: 'Grote eer'

Na het vertrek van Avital Selinger meldden trainers van over de hele wereld zich bij de Nederlandse volleybalbond om de vacature van bondscoach voor het vrouwenteam in te vullen. De keuze viel uiteindelijk op Felix Koslowski, een jonge en vooral energieke Duitser.

"Ik denk dat hij een cadeautje is waar ik van tevoren niet op had durven hopen", zegt technisch directeur Herman Meppelink, nadat het contract dat Koslowski tot en met de Olympische Spelen van Parijs 2024 aan de Nevobo verbindt, ondertekend werd op het bondskantoor in Utrecht.

Het woord "Parijs" valt vaak tijdens de persconferentie. En dat is logisch. Over ruim een half jaar staat er namelijk een olympisch kwalificatietoernooi op het programma. Het doel is uiteraard plaatsing voor de Spelen, vertelt ook de 38-jarige Koslowski zonder twijfel. "En de deur daar naartoe is open. We hebben een grote kans om ons te plaatsen."

Een OKT is niet nieuw voor Koslowski. Drie jaar geleden nog stond hij als bondscoach van Duitsland tegenover Nederland. Hij leidde Duitsland naar de zege en versperde daarmee de weg van Oranje naar Tokio. Ook Duitsland redde het overigens niet, na een nederlaag tegen Turkije in de finale.

Na het teleurstellend verlopen WK in eigen land is er werk aan de winkel bij de Nederlandse vrouwen om dit keer wel een ticket voor de Spelen af te dwingen. Koslowski kan in mei, als de nationale teams zich gaan voorbereiden op de Nations League, pas met de internationals de zaal in en beseft dat het kortdag is richting het kwalificatiemoment.

"Daarom ga ik nu alvast beginnen met contact leggen en communiceren met de speelsters, zodat we in mei niet helemaal vanaf nul beginnen."

Bekende van aantal internationals

En bij een aantal speelsters hoeft hij weinig moeite te doen om in contact te komen. Hij traint de Duitse club SSC Palmberg Schwerin en daar staan Elles Dambrink en Indy Baijens onder contract.

45-voudig international Indy Baijens kent Koslowski al anderhalf jaar en is "heel blij" dat de keuze op hem is gevallen. "Ik vind hem een heel fijne coach. Hij heeft veel ervaring en verstand van volleybal."

De 21-jarige middenspeelster vertelt verder dat Koslowski "een enthousiaste coach is die veel energie geeft en hard werkt". "En ik denk dat hij deze groep de aankomende zomer goed vooruit kan helpen."

Indy Baijens bij haar club SSC Palmberg Schwerin

Ook Laura Dijkema, die dertien jaar geleden bij de Duitse club Suhl al met hem werkte, vertelt in de podcast Over de Top over de energie van Koslowski. "Toen (in 2010, red.) had hij niet altijd zijn emoties helemaal onder controle. Hij maakte af en toe een buiksliding als iemand een punt maakte. Die wilde haren heeft hij wel verloren, denk ik."

Jong begonnen als trainer

Koslowski heeft zelf nooit op hoog niveau gevolleybald en begon al jong als trainer. "Ik was als speler niet zo getalenteerd, maar werkte wel altijd hard. Op een gegeven moment kreeg ik wel door dat ik het als speler niet zou redden en toen kreeg ik de mogelijkheid om als assistent-trainer te beginnen."

"En ik ben van die baan gaan houden", gaat hij verder. De 38-jarige trainer heeft inmiddels al meer dan vijfhonderd keer langs de lijn gestaan bij een Bundesliga-wedstrijd. "Toen ik dat hoorde, voelde ik me heel oud."

Felix Koslowski

Die ervaring kan hij nu gaan inzetten om de Nederlandse volleybalsters naar de Spelen te leiden. "Een grote eer", noemt Koslowski het. Van de complimenten die technisch directeur Meppelink tijdens de persconferentie uitdeelde aan hem, kreeg hij echter nog niet heel veel mee. "Ongeveer zestig, zeventig procent", lacht hij.

Maar de Duitser toont zich leergierig. "Op de weg hier naartoe luisterde ik naar de Nederlandse radio. Dat deed ik wel vaker, maar toen deed ik nooit moeite het te verstaan. Nu probeer ik er wel echt naar te luisteren en het te begrijpen."

Belangrijke eigenschap

En volgens Meppelink was de wil om te leren, die bij Koslowski duidelijk aanwezig is, een eigenschap waar hij de bond mee overtuigde. "We zochten iemand die aan de ene kant al veel ervaring heeft, maar aan de andere kant ook zichzelf nog door wil ontwikkelen."

Koslowski kijkt in elk geval vol vertrouwen uit naar de volgende stap in zijn trainerscarrière. "Toen ik de grens passeerde vanuit Duitsland stopte het met regenen en ging de zon stralen. Dat moet een goed teken zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl