Anne Buijs in actie op het WK
NOS SportAangepast

Buijs last pauze in; volleybalsters zonder aanvoerder in zomer richting Spelen

De volleybalsters moeten het komende zomer doen zonder Anne Buijs, aanvoerder van het team tijdens het afgelopen WK. De 31-jarige Buijs heeft in het jaar waarin er al een olympisch ticket te verdienen valt, besloten een rustperiode in te lassen.

"Ik was fysiek, maar vooral mentaal toe aan een pauze", zegt ze vanuit Brazilië, waar ze met Dentil/Praia Clube strijdt om het kampioenschap. "Het was allemaal hartstikke veel de afgelopen jaren. Vooral het afgelopen jaar, met het WK in eigen land dat ik heel graag wilde meemaken. Maar nu zeggen m'n lichaam en geest dat het tijd is om een stapje terug te doen."

Overvolle kalender

Buijs geeft aan dat "de volleybalagenda enorm vol is" en dat dat wel een bekend verhaal is. Ze is namelijk niet de eerste volleybalster die vanwege de overvolle kalender (tijdelijk) een stapje terug doet. Eerder gaven ook internationals Lonneke Slöetjes en Celeste Plak aan dat ze een rustperiode nodig hadden.

"We hebben twaalf maanden per jaar wedstrijden, de ene helft van het jaar met het nationale team, de andere helft met de club", legt Buijs uit. "Twaalf maanden per jaar blijven spelen en trainen, de druk vanuit mezelf om te winnen, op een gegeven moment houdt het een keertje op."

Buijs is 'toe aan pauze' en 'leuke dingen': 'Motorrijbewijs halen en Nadal zien'

Een definitief vaarwel van Oranje is het volgens de 321-voudig international nog niet. "Zeg nooit nooit, maar nu ben ik toe aan rust. Het voelt nu alsof het allemaal moet. Ik vind volleybal leuk, maar op dit moment niet meer." Voor het geval ze "de motivatie en energie" weer terugvindt, houdt Buijs de deur dus open naar het Nederlands team.

Tot die tijd zal ze zich niet snel gaan vervelen. De volleybalster heeft al plannen gemaakt voor haar vrije zomer. "Ik ben aantal maanden geleden tante geworden, ik wil graag mijn nichtje leren kennen", zegt Buijs met een lach op haar gezicht.

"En het is altijd een droom van me geweest om Rafael Nadal te zien tennissen op Roland Garros, dus ik heb samen met m'n moeder een weekendje naar Parijs geboekt aankomende zomer. Ik wil ook graag mijn motorrijbewijs halen."

Buijs heeft bondscoach Felix Koslowski ingelicht over haar keuze. "Ik heb hem verteld dat ik voorlopig niet beschikbaar ben en deze zomer een pauze neem. Ik gooi zeker niet de deur voor honderd procent dicht."

De volleybalsters beginnen eind mei aan de Nations League. Later deze zomer staan ook het EK en het olympisch kwalificatietoernooi nog op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl