Myrthe Schoot (in het blauw) en Fleur Savelkoel balen
NOS Sport

Volleybalsters spreken van 'mislukt' WK: 'Gat met wereldtop groter dan gehoopt'

  • Anne van Eijk

    NOS-redacteur bij WK volleybal

  • Anne van Eijk

    NOS-redacteur bij WK volleybal

"We gaan voor de kwartfinales", klonk het voorafgaand aan het WK volleybal in eigen land uit bijna alle monden van de Nederlandse speelsters. Laura Dijkema sprak zelfs uit een medaille over te willen houden aan haar laatste mondiale titeltoernooi.

De strijdlust en het aanwezige thuispubliek ten spijt werd de doelstelling niet behaald. De wedstrijden tegen België (1-3), Italië (1-3), China (2-3), Brazilië (0-3) en zondagmiddag tegen Japan (0-3) gingen verloren, de aansluiting met de wereldtop werd niet gevonden in Arnhem en Rotterdam.

'Heel chagrijnig'

"Het gat met de wereldtop is wel groter dan ik had gehoopt", erkent Dijkema na de laatste wedstrijd. Ook libero Myrthe Schoot, met haar 34 jaar een van de ervaren krachten in het team, is hard in haar oordeel. "We hebben één wedstrijd ons niveau gehaald dit toernooi. Dat kan gewoon niet in eigen land."

De frustratie en teleurstelling is van de gezichten af te lezen. "Dit is wel een mislukt WK, ja. Hoe we de laatste twee wedstrijden stonden te spelen... Dat is gewoon niet oké. Ik ben nu vooral heel chagrijnig", aldus Schoot, die vervolgens snel de kleedkamer opzoekt.

Myrthe Schoot

Dat Oranje, na het stoppen van meerdere ervaren speelsters, een team in opbouw is, mag volgens Dijkema niet van belang zijn op een WK. "Ik vind dat dat geen excuus mag zijn, want er zijn ook andere teams op dit WK die verjongd zijn."

Evaluatie

Een evaluatie van het toernooi, waarbij onder meer met alle speelsters gesproken gaat worden, moet uitwijzen of Avital Selinger, wiens contract afloopt, nog de juiste bondscoach is voor het volgende doel: plaatsing voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. En de eerste kwalificatiemomenten daarvoor zijn volgende zomer al.

"We gaan goed evalueren of het goed genoeg was", aldus Herman Meppelink, technisch directeur van de volleybalbond, over de recente prestaties. "In aanloop naar dit toernooi hebben we de keuze gemaakt jonge speelsters op te leiden met Selinger. Nu komen we in de fase waarin je je moet kwalificeren voor de Spelen. Dan moet je gaan kijken wat deze groep daarvoor nodig heeft."

Meppelink vindt het daarbij belangrijk dat er met alle speelsters gesproken wordt. "Want we moeten niet nog meer afhakers krijgen."

Laura Dijkema

Met de internationals die in het WK-jaar lieten weten niet meer beschikbaar te zijn voor Oranje, zoals Robin de Kruijf en Maret Grothues, wordt niet meer gesproken. "Dat is een gesloten boek", klinkt het resoluut. "Dat moet je ook helemaal niet willen. Het is slecht voor het proces in de groep als je toch weer aan die speelsters gaat trekken."

Oranje hart

De 32-jarige Dijkema wil in elk geval nog wel even door bij het Nederlands team. "Zolang ik nog een ondersteunende rol kan hebben, doe ik dat. Ik heb een oranje hart. Ik doe alles voor het team."

Selinger moet de teleurstelling van het WK nog "laten bezinken", voordat hij kan zeggen of hij nog door wil als bondscoach. "We moeten kijken wat het beste is voor het team en voor mij en mijn gezin."

"Ik sta er neutraal in", aldus de voormalige spelverdeler. "Ik heb geen extra ambitie. Maar op welke manier dan ook wil ik graag een bijdrage blijven leveren aan het volleybal in Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl