NOS Sport

Volleybalsters verliezen laatste WK-duel, berusting bij bondscoach Selinger

Volleybalsters sluiten WK in eigen land af met verlies tegen Japan

Het WK zit erop voor de Nederlandse volleybalsters. De ploeg van coach Avital Selinger sloot het toernooi in eigen land af met een nederlaag tegen Japan, dat al zeker was van een plek in de kwartfinales.

In Rotterdam ging het in het laatste duel in de tweede ronde met 3-0 ten onder: 25-23, 25-23, 25-21.

Oranje kon zich al niet meer plaatsen voor de laatste acht, nadat vrijdag niet van Brazilië werd gewonnen. Na een voortvarend begin van het WK - drie zeges op rij tegen Kenia, Kameroen en Puerto Rico - leed de ploeg na verlies tegen België, Italië, China zondag tegen Japan de vijfde nederlaag in zes duels.

Anne Buijs in duel met Nanami Seki

De uitschakeling was al zeker, maar Selinger koos desondanks voor zijn vaste basisteam. In set één en twee bleef het lang spannend, maar in beide sets zette Japan vanaf 22-22 aan en nam afstand.

In de derde set was het Nederlandse verzet al snel gebroken. Een snelle voorsprong werd uitgebouwd naar een comfortabele 18-10 voorsprong, waarna Japan niet meer in de problemen kwam.

Berusting bij Selinger

Er was berusting bij Selinger na de nederlaag tegen Japan. Hij bedankte eerst het Nederlandse publiek "voor de massale steun" de afgelopen weken. "Dat is een onvergetelijk moment voor ons allemaal", zei de bondscoach.

Het doel voorafgaand aan het WK was de kwartfinales halen. Dat is niet gelukt, maar van een mislukking wil Selinger niet spreken. "Het was geen makkelijke opdracht, geen makkelijk doel. Het was een groot doel en daar houden het team en ik van, een uitdaging", zei Selinger.

Selinger na nederlaag tegen Japan en einde WK: 'Brug te ver voor ons jonge team'

"Tegen België hebben we niet goed gespeeld (3-1 verloren, red.). Toen kwam er nog meer druk op ons en moest er iets bijzonders komen, maar tegen China lukte het net niet. Voor ons jonge team was dat nog een brug te ver."

"Heel teleurstellend", noemde Laura Dijkema de nederlaag tegen Japan. "We hadden gehoopt op een fantastische finalewedstrijd. De eerste twee sets hebben we goed meegespeeld, maar de overtuiging mist, het is allemaal half. Misschien moeten we op dit moment concluderen dat we geen wereldtop zijn. Maar ik weet: het zit er wel in."

"We kennen Avital, we weten wat voor coach hij is, hij doet het op zijn manier. En ik vind daar weinig van", zegt ze. "Ik denk dat we eerlijk tegen elkaar moeten zijn. Zelf in de spiegel kijken."

Dijkema ziet dat het erin zit bij volleybalsters: 'Maar het moet getriggerd worden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl