Eerste nederlaag volleybalsters op WK in eigen land tegen sterk België

Volleybalsters onderuit tegen België op WK volleybal in eigen land

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste nederlaag geleden op het WK in eigen land. De ploeg van bondscoach Avital Selinger, die al zeker is van de tweede ronde, verloor in Arnhem met 3-1 van België.

Nederland sluit de eerste ronde zondag af met een wedstrijd tegen Italië, dat als een van de favorieten voor de wereldtitel geldt.

Slap begin

De eerste set was een prooi voor België, dat op de wereldranglijst twaalfde staat, twee plaatsen lager dan Nederland. Een volgepakt Gelredome zorgde niet voor extra zenuwen bij de Belgen. Ze waren nauwelijks op fouten te betrappen en Britt Herbots was niet af te stoppen door Oranje.

De Nederlandse aanvalsters hadden moeite met de sterke blokkering en verdediging van België en maakten ook een aantal eigen fouten. Daardoor konden de Belgen een flinke voorsprong opbouwen. "We begonnen wat slapjes", analyseerde aanvoerster Anne Buijs. "Zij scoorden aan de lopende band en wat wij deden, dat stopten ze allemaal."

Bondscoach Selinger besloot snel in te grijpen en twee wissels door te voeren. De 19-jarige Elles Dambrink kwam erin voor Celeste Plak en Fleur Savelkoel verving Nika Daalderop. Het gat was echter te groot geworden om nog kans te maken op setwinst. Met 16-25 was die voor België.

Inhaalrace

Ook in de tweede set had Nederland weinig in te brengen tegen de Belgische aanvalskracht van met name Herbots. Op 13-4, bij een gat van negen punten, deed Oranje wat terug. Eline Timmerman zette de Belgische verdediging onder druk met haar service en Nederland kwam terug tot 13-8.

Inmiddels was spelverdeelster Laura Dijkema ingevallen voor Britt Bongaerts en ging het bij Nederland steeds beter draaien. Samen met Buijs nam Dijkema Oranje bij de hand. Dijkema wist Buijs goed te vinden en de aanvoerster maakte veel punten. Het was net niet genoeg om het gat met België helemaal te dichten. Na een spannende slotfase was de set met 25-23 voor de Belgen.

Anne Buijs viert een punt

De derde set begon Nederland beter dan de voorgaande sets. Met Juliët Lohuis aan service kwam Oranje op een 3-0 voorsprong. De Belgen maakten die achterstand echter snel weer goed en het eind van de set bouwden zij een voorsprong van drie punten op.

Dit keer was het Nederland dat knap terug kwam. Een matchpoint werd weggewerkt en met 26-24 sleepte Oranje de set binnen.

Spannende vierde set

Ook in set vier deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder. Halverwege had België een voorsprong van drie punten, maar Nederland knokte zich nog knap terug. Het lukte Oranje echter niet om op setpoint te komen. De Belgen kregen opnieuw matchpoints en op het derde was het raak: 25-27.

"Ik ben wel trots op de manier waarop we het hebben gedraaid en er echt een wedstrijd van hebben gemaakt", aldus Buijs over de wedstrijd, die vanaf de derde set toch nog spannend werd.