NOS Wielrennen

Dainese klopt Milan en Matthews in millimetersprint na zorgeloze Giro-rit

Dainese schenkt DSM onverwacht sprintsucces in Giro, al scheelt het maar millimeter

Alberto Dainese heeft de zeventiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Na een zorgeloze rit vanuit de bergen naar de kust troefde de sprinter van DSM - nota bene in de regio waar hij opgroeide - Jonathan Milan (Bahrain) en Michael Matthews (Jayco-AlUla) nipt af in de massasprint.

Rozetruidrager Geraint Thomas kende een zorgeloze dag en mag zich opmaken voor een zinderend slot van deze Giro.

Gemaakt voor Cavendish

Dinsdag moesten de renners meer dan 5.000 hoogtemeters overwinnen, vandaag telde het parcours amper 500 hoogtemeters. Op een paar viaducten na liep de 197 kilometer van Pergine Valsugane naar het badplaatsje Caorle in de buurt van Venetië namelijk naar beneden.

Een kans voor de klassementsmannen om bij te komen en krachten te sparen voor het slopende slot van deze Giro. En een ideale kans voor pure sprinters, zoals Mark Cavendish, die zijn laatste Giro graag wilde opluisteren met zijn 162ste zege.

Rozetruidrager Geraint Thomas kletst voor de start even bij met strijdmakkers Ben Swift en Mark Cavendish.

Cavendish, die deze week zijn 38ste verjaardag vierde en op de rustdag zijn pensioen aankondigde, was in ieder geval buitengewoon goed geluimd voor de start. "Of ik het gevoel heb dat dit mijn laatste sprint wordt in de Giro? Niet echt, nee. Het is gewoon een sprint. Het lastigste zal worden om het tot een sprint te laten komen, want er zijn niet veel sprintersploegen meer over."

Vier koplopers

Die vrees bleek ongegrond, want op vier vermetele aanvallers na had niemand trek in een lange aanval. Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck, met vader en oud-renner Bart Leysen achter zich in de ploegleidersauto), Thomas Champion (Cofidis), Diego Sevilla (Eolo-Kometa) en Charlie Quarterman (Corratec) trokken zich daar niets van aan en begonnen aan hun lange vlucht.

Davide Gabburo - gisteren in de zware bergrit ook al actief in de vlucht van de dag - probeerde nog aan te sluiten, maar belandde in een 'chasse patate'. En een halfslachtige poging van Michael Matthews om de oversteek te maken werd door Milan hoogstpersoonlijk geneutraliseerd.

Later zou Milan zijn paarse puntentrui nog wat verstevigen door achter de vier koplopers de tussensprint te winnen.

Thomas Champion, Charlie Quarterman, Diego Sevilla en Senne Leysen (van achter naar voren) vormden de vlucht van de dag.

Voor Champion was er een extra reden om mee te schuiven. De jonge Fransman kreeg namelijk de kans om Toms Skujins, Derek Gee en Ben Healy te passeren in het klassement voor renners met de meeste kilometers in de aanval. De winnaar van dat 'fuga-klassement' mag zondag op de slotdag in Rome ook naar het podium.

Uiteindelijk zou hij uitkomen op 160 kilometer in de vlucht vandaag, waarmee hij uitkomt op 692 vluchtkilometers En daarvoor hoefde hij zich niet eens al te veel in te spannen.

Met slechts vier vluchters werd het makkelijk voor de sprintploegen om te controleren en daar hadden ze niet eens veel paardenkrachten voor nodig. Bahrain (voor Milan), DSM (voor Dainese), Movistar (voor Gaviria) en Astana (voor Cavendish) vaardigden een renner af om tempo te maken en dat was ruim voldoende.

Zij gaven de vier vluchters maximaal 2.30 minuten voorsprong, waardoor ook de avonturiers geen moment gedacht zullen hebben aan een stunt.

Glaasje grappa

Hoogtepunt in deze geschiedenisloze rit was de passage door het plaatsje Bassano del Grappa, de woonplaats van Andrea Pasqualon en Marco Frigo. De eerste reed breed wuivend voor het peloton het stadje binnen en deelde high fives uit aan familie en vrienden.

Frigo, uitblinker in de rit naar Bergamo afgelopen zondag, maakte het nog bonter. Hij stapte rustig van de fiets en dronk een glaasje (grappa?) in een teug leeg.

Op 22 kilometer van de finish liet Champion zich als eerste inlopen, maar Sevilla, Quarterman en vooral Leysen gingen nog even door in de hoop de prijs voor de strijdlust binnen te slepen.

Leysen reed in zijn eentje zowaar nog een kleine minuut weg bij het peloton, maar op vijf kilometer van de streep was ook bij hem de pijp leeg.

Millimeters

Nadat rozetruidrager Thomas en de andere klassementsmannen op drie kilometer voor het einde van de kop waren verdwenen, was het ruim baan voor de sprinters. Cavendish begon de laatste kilometer van veel te ver.

Gaviria en Milan kregen het in de laatste bocht met elkaar aan de stok, waardoor ook de paarse trui veel terrein moest goed maken op Dainese en de verrassende Matthews. Net te veel, zo bleek, want Milan kwam een paar millimeter tekort om Dainese te kloppen.

Alberto Dainese drukt zijn wiel een fractie eerder dan Jonathan Milan en Michael Matthews over de streep.

Voor Dainese, als sprinter niet onomstreden binnen zijn eigen ploeg, is het pas zijn vierde profzege. Zijn laatste zege was iets meer dan een jaar geleden in de elfde etappe van... de Giro.

Milan, winnaar van de tweede etappe deze Giro, werd voor de vierde keer tweede. Hij verstevigde wel zijn leidende positie in het puntenklassement en kan - als hij de bergen overleeft - die eindzege vrijwel niet meer ontgaan.

Cavendish kwam als negentiende over de streep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl