NOS Wielrennen

Eindelijk Giro-spektakel: Almeida wint, Thomas pakt roze en Roglic verliest tijd

Roglic kan Almeida en Thomas niet bijhouden in de Giro, Thomas nu in roze

De zestiende etappe in de Giro d'Italia, een zware bergrit van 203 kilometer van Sabbio Chiese naar de top van de Monte Bondone, is gewonnen door de Portugees João Almeida van UAE Team Emirates.

Favoriet Primoz Roglic, de Sloveense kopman van de Nederlandse Jumbo-Visma-ploeg, moest alle zeilen bijzetten om zicht te houden op de roze leiderstrui, die door de Brit Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) werd overgenomen van de Fransman Bruno Armirail (Groupama-FDJ).

Thomas kwam als tweede over de finish (hij verloor de sprint van Almeida), 25 seconden voor Roglic. Thomas sleepte ook nog vier bonificatieseconden in de wacht, waardoor zijn voorsprong in het algemeen klassement 29 seconden is op Roglic.

Grote kopgroep

Onderweg kregen de renners met vijf gecategoriseerde beklimmingen te maken, waarvan twee van de eerste categorie, twee van de tweede categorie en een van de derde categorie. Het weer zat mee met een zonovergoten start, in tegenstelling tot de vele regenachtige dagen die de renners tot nu toe in Italië hebben meegemaakt.

Geraint Thomas ontvangt wederom de roze trui

Het leidde tot een drukke openingsfase met een kopgroep van maar liefst 26 renners. Al gauw dunde het peloton uit en onder anderen rozetruidrager Armirail moest lossen.

Bij de laatste zware klim op de Monte Bondone van 21,4 kilometer met een gemiddelde stijging van 6,7 procent ontstond er een kopgroep van zes renners: Filippo Zana, Eddie Dunbar, Sepp Kuss, Roglic, Almeida en Thomas.

Jumbo-Visma kan Thomas en Almeida niet volgen

Roglic bleek niet in staat om het tempo van Thomas te volgen, maar kon nog wel rekenen op de steun van een beresterke Kuss. Die laatste reed zich volledig leeg voor zijn kopman, maar de renners van Jumbo-Visma konden niet op tegen Thomas en Almeida, die alsmaar verder wegreden.

Met nog twee kilometer te gaan - inmiddels reden de renners in de regen - was het verschil al bijna een halve minuut.

Almeida en Thomas wisten elkaar niet meer af te schudden in de laatste kilometers en streden voor de etappewinst. Het was de Portugees die als eerste over de streep kwam: voor Almeida is het zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl