liveblog
NOS WielrennenAangepast

Italiaan Dainese wint millimetersprint in Giro · Stilte voor de storm voor favorieten

liveblog gesloten

A domani!

Morgen kunnen de klassementsrenners aan de bak, want dan trekt de Giro d'Italia de bergen weer in.

De eerste van de laatste twee bergetappes begint om 12.20 uur. Dan zijn wij er ook weer met een liveblog. A domani, tot morgen!

Het profiel van etappe 18 in de Giro d'Italia

Puntenklassement: Milan steviger in puntentrui

Jonathan Milan heeft zijn leiding in het puntenklassement met zijn tweede plaats flink verstevigd.

Stand in puntenklassement

1. Jonathan Milan 215 punten
2. Derek Gee 121 punten
3. Pascal Ackermann 95 punten
4. Michael Matthews 93 punten
5. Toms Skujins 79 punten

Algemeen klassement: Thomas ook op verjaardag in roze trui

Voor de klassementsrenners was het een zorgeloze dag: alle favorieten kwamen zonder problemen over de streep in Caorle.

Dat betekent dat Geraint Thomas morgen, op zijn 37ste verjaardag, weer in de roze trui van start mag.

Algemeen klassement na etappe 17

1. Geraint Thomas
2. Joao Almeida +0.18
3. Primoz Roglic +0.29
4. Damiano Caruso +2.50
5. Eddie Dunbar +3.03

Winnaar Dainese: 'Ben ziek geweest'

Dainese, die in de buurt van finishstad Caorle is opgegroeid, is dolgelukkig met zijn zege. "Dit is bizar. De eerste sprints gingen niet zoals gepland, maar vandaag was echt geweldig. Marius (Mayrhofer) deed het super en Niklas (Märkl) ook. Ik zat een beetje ingesloten, dus ik moest me ertussendoor wurmen om aan het wiel van Matthews te komen", aldus de Italiaan, die een paar zware dagen achter de rug heeft.

"De afgelopen vijf dagen ben ik ziek geweest. Ik had last van mijn buik en ademhaling. Ik voelde me vandaag beter, ik denk 80%. Om na zo'n strijd te winnen... ik ben heel blij."

Afgelopen zondag kwam Dainese nog als laatste, net binnen de tijdslimiet, binnen in de zware etappe naar Bergamo. "Hij bleef herhalen dat hij niet naar huis wilde tegen de ploegleiding en nu staat hij op de hoogste trede", twittert DSM.

De toptien in de zeventiende etappe

De toptien in de zeventiende etappe van de Giro d'Italia

FINISH - DAINESE WINT!

Alberto Dainese wint de massasprint! Het was heel close, maar de Italiaan van DSM drukte zijn wiel net voor Jonathan Milan en Michael Matthews over de streep.

Dainese werd al vroeg afgezet door zijn ploeggenoot Niklas Märkl, waarna Matthews al van ver de sprint aanging. Milan kwam van ver, maar had in de laatste meters wel de meeste snelheid.

De twee Italianen, Dainese en Milan, durfden allebei niet te juichen, maar na het bekijken van de fotofinish was het duidelijk: de renner van DSM wint voor de tweede keer in zijn loopbaan een Giro-etappe, Milan wordt voor de vierde (!) keer tweede.

Het is ook de eerste ritzege voor het Nederlandse Team DSM deze Giro d'Italia.

Wie van de drie? Alberto Dainese wint maar net voor Jonathan Milan en Michael Matthews

3 km - Sprinters zitten klaar

De sprinters komen naar voren: Gaviria wordt gebracht door Rojas, Milan en Cavendish zitten ook al klaar. De finale is bochtig, dus het is handig om al vroeg vooraan te zitten.

Ook Dainese is van de partij: de renner van DSM heeft nog twee ploeggenoten bij zich, die hem door de bochten loodsen. We gaan kijken naar de sprint!

5 km - Einde avontuur Leysen

De dappere poging van Leysen strandt op 5 kilometer van de streep. De Belg van Alpecin-Deceuninck zal in ieder geval beloond worden met de prijs voor de strijdlust.

En nu? Op naar de massasprint!

6 km - Leysen in zicht

Leysen rijdt in zijn eentje tegen het peloton. Even leek het of de Belg een serieuze kans zou hebben, maar nu loopt zijn voorsprong toch wel snel terug.

Het peloton rijdt op 24 seconden van de vroege vluchter.

8 km - Treintjes

De treintjes vormen zich in het peloton. Movistar (met Gaviria) zit goed van voren, net als Astana - hoewel Cavendish eigenlijk geen sprintaantrekker heeft deze Giro.

Leysen heeft nog 19 seconden over. Wat zou zijn vader (oud-renner Bart Leysen, nu ploegleider bij Alpecin-Deceuninck) nu in zijn oor schreeuwen?

15 km - Welke sprinters zijn er nog?

Van de topsprinters die er nog over zijn in deze Giro hebben alleen Mark Cavendish en Fernando Gaviria nog geen rit gewonnen. Pascal Ackermann, Jonathan Milan en Michael Matthews hebben al een overwinning op zak.

Er zijn nog wel een heleboel outsiders die zullen hopen op snelle benen in Caorle: bij DSM werken ze al de hele dag voor Alberto Dainese en Marius Mayrhofer, bijvoorbeeld. Namens Cofidis zal Simone Consonni zich mengen in de strijd en Alpecin-Deceuninck heeft met Stefano Oldani nog een kandidaat.

Op naar een massasprint in Caorle? Of kan Leysen verrassen? Hij heeft een voorsprong van 57 seconden.

Fernando Gaviria is een van de kanshebbers bij een massasprint

19 km - Leysen alleen over

Senne Leysen is weggereden bij zijn medevluchters, die nu worden bijgehaald door het peloton. De Belg heeft een voorsprong van 53 seconden op het peloton, waar we Mark Cavendish al vooraan zien zitten, in het wiel van zijn ploeggenoten.

30 km - Champion pakt de leiding

Bij de tussensprint in Lido di Jesolo komt Thomas Champion als tweede over de streep. Daardoor gaat de Fransman van Cofidis nu aan de leiding in het tussensprintklassement - ja, dat bestaat ook nog in de Giro d'Italia. Champion stond al bovenaan in het klassement waarin de meeste vluchtkilometers worden opgeteld, want het is al de vijfde keer dat hij in de vroege vlucht zit.

31 km - Adriatische kust

De koplopers en het peloton zijn aangekomen in Lido di Jesolo, een populaire badplaats aan de Adriatische kust.

De voorsprong van Leysen, Quarterman, Champion en Sevilla is nu minder dan een minuut, dus het zal niet lang meer duren voor we afscheid gaan nemen van de vier avonturiers.

Parasolletjes op het strand bij Jesolo

44 km - Weinig hoogtemeters

De etappe van vandaag telt slechts 523 hoogtemeters. Voor Nederlandse begrippen is dat eigenlijk best veel, maar in Italië is het knap om een rit met zo weinig klimmeters uit te tekenen. Het is de Italiaanse routebouwers pas 16 keer gelukt om nog minder hoogtemeters in een etappe op te nemen.

De etappe van vandaag gaat dan ook grotendeels naar beneden. De gemiddelde snelheid over de eerste 3 uur was 43,6 kilometer per uur. Dat had een stuk harder kunnen zijn, maar in het peloton doen ze het zoals gezegd rustig aan.

54 km - Status quo

De voorsprong van de vier koplopers schommelt al een tijdje tussen de 1.30-2.00 minuten.

De ploegen met een sprinter rijden op kop: Bahrain (voor Jonathan Milan), Astana (voor Mark Cavendish), DSM (voor Alberto Dainese en Marius Mayrhofer) en Movistar (voor Fernando Gaviria).

Pascal Ackermann, die al een sprintzege op zak heeft, kan niet rekenen op steun van zijn ploeggenoten. Bij zijn ploeg UAE focussen ze zich op het beschermen van klassementsrenner João Almeida.

Bredewold wint in Thüringen Ladies Tour

Micha Bredewold wint de tweede etappe van de Thüringen Ladies Tour! De Nederlandse renster van SD Worx komt na haar late aanval solo over de streep in Gera. Het is alweer de dertiende zege op rij voor de Nederlandse ploeg, die het internationale wielrennen dit seizoen domineert.

13 seconden na Bredewold sprint Barbara Guarischi - ook van SD Worx - naar de tweede plaats. Lorena Wiebes maakt het feestje voor de ploeg compleet met een derde plaats.

Bredewold is ook de nieuwe leider in het klassement. Ze neemt de leiderstrui over van ploeggenote Lotte Kopecky.

Thüringen Ladies Tour: Bredewold alleen vooruit

In de Thüringen Ladies Tour is Micha Bredewold alleen op weg naar de finish in Gera. De Nederlandse renster van SD Worx ging op 27 kilometer van de streep in de tegenaanval, samen met drie andere rensters. Inmiddels heeft de Amersfoortse haar kompanen gelost.

Koploopster Quinty Schoens is na haar solo weer terug in het peloton, dat op slechts 20 seconden van Bredewold rijdt.

Nog 10 kilometer te gaan.

86 km - Ontspannen dag

De eerste 100 kilometer zijn achter de rug. Afgezien van de gezellige tussenstops van thuisrijders Andrea Pasqualon en Marco Frigo en een tussensprintje is er nog niks noemenswaardigs gebeurd in het peloton.

Thomas Champion, een van de koplopers, denkt er het zijne van:

Thüringen Ladies Tour: nog 30 kilometer te gaan

In de Thüringen Ladies Tour zijn de rensters bezig aan de tweede etappe: een heuvelachtige rit van 153 kilometer rond het Duitse Gera. De Nederlandse Quinty Schoens (Parkhotel Valkenburg) rijdt alleen op kop. De 24-jarige renster heeft een voorsprong van ruim 3 minuten op het peloton.

Lotte Kopecky draagt de leiderstrui omdat SD Worx gisteren de openingstijdrit won.

112 km - Tussensprint

Bij de tussensprint in Rosà pakt Jonathan Milan in zijn paarse puntentrui de 4 overgebleven punten, nadat koplopers Sevilla (12), Champion (8), Quarterman (6) en Leysen (5) de meeste punten hadden weggekaapt.

Ook Derek Gee deed mee aan het sprintje in het peloton. De nummer twee in het puntenklassement sprokkelde zo 3 punten. Allemaal klein bier met het oog op de sprint om de ritzege straks, want daar zijn 50 punten te verdienen.

Evenepoel: 'Ik ben geen robot'

Remco Evenepoel heeft gisteravond met een emotionele reactie van zich laten horen. De Belg begon als topfavoriet aan deze Giro, maar verliet de ronde na de achtste etappe na een positieve coronatest.

"Het was moeilijk om alle negatieve reacties te zien nadat ik de koers had verlaten. Het is niets voor mij om me te verstoppen, ik ben niet bang om te verliezen", reageerde Evenepoel op de verhalen die over zijn opgave de ronde deden.

"De afgelopen dagen waren heel moeilijk vanwege deze opmerkingen. Dus, ik wil iedereen er bij dezen aan herinneren dat ik geen robot ben. Ik ben ook een normaal mens, een man, zoon, ploeggenoot. Ik heb ook gevoel."

Evenepoel heeft ook goed nieuws: hij heeft groen licht gekregen om zijn trainingen weer te hervatten.

130 km - Frigo neemt slokje (grappa?)

Niet alleen Pasqualon komt uit Bassano del Grappa, ook Marco Frigo is er geboren. De 23-jarige Italiaan, die twee dagen geleden nog dicht bij een ritzege was, stopt langs de weg om bekenden te begroeten. Hij neemt ook nog een slok uit een bekertje van een van de toeschouwers. Zou het grappa zijn? Dat zullen we hem na de rit moeten vragen.

132 km - Meer over de koplopers

Hoewel de vier vluchters geen schijn van kans lijken te hebben vandaag, stellen we ze toch nog even aan u voor:

Senne Leysen is met zijn 1.90 meter de langste renner uit de kopgroep. De 27-jarige Belg heeft nog geen profzeges achter zijn naam.

Leysen is de zoon van Bart Leysen, de Belg die in 1995 in dienst van Mapei E3 Harelbeke op zijn naam schreef. Tegenwoordig is Bart Leysen ploegleider bij Alpecin-Deceuninck. Sterker nog: hij zit tijdens deze Giro in de ploegleiderswagen.

Leysen junior reed in 2019 een jaar voor het Nederlandse Roompot. Inmiddels is hij bezig aan zijn vierde seizoen bij Alpecin-Deceuninck, de ploeg van Mathieu van der Poel. Leysen kan goed tijdrijden: bij het WK in 2017 werd hij zesde bij de beloften.

Charlie Quarterman is een 24-jarige Brit die rijdt in Italiaanse dienst. Hij maakt deze Giro zijn debuut in een grote ronde. De Brit reed van 2019 tot en met 2021 voor Trek, deed vorig seizoen een stap terug door voor een clubteam te gaan rijden, en rijdt nu bij Team Corratec weer op pro-continentaal niveau.

In 2019 won Quarterman het Brits nationaal kampioenschap tijdrijden voor beloften. Daarbij hield hij onder anderen Ethan Hayter, Ethan Vernon, Fred Wright en Tom Pidcock achter zich; niet de minsten.

Thomas Champion heeft zich deze Giro al vaker van voren laten zien; vandaag zit hij alweer voor de vijfde keer in de vroege vlucht. Succesvol waren zijn pogingen nog niet. De 23-jarige Fransman is bezig aan zijn tweede grote ronde en heeft nog geen profzeges achter zijn naam.

Diego Pablo Sevilla is de enige Spanjaard in de Italiaanse Eolo-Kometa-ploeg. De 27-jarige renner rijdt al sinds 2015 bij het (opleidings)team van Alberto Contador. Deze Giro maakt hij zijn debuut in een grote ronde. Ook Sevilla heeft nog geen profzege op zak.

138 km - Geen cadeautjes

De koplopers krijgen het niet cadeau vandaag. De voorsprong van Leysen, Champion, Sevilla en Quarterman was maximaal drie minuten, maar is inmiddels al teruggelopen naar 1.40. De ploegen met een kansrijke sprinter in de gelederen willen het viertal niet te veel marge geven.

147 km - Pasqualon viert feestje in thuisstreek

Voor Andrea Pasqualon is het een bijzondere dag. De 35-jarige Italiaan van Bahrain werd vanochtend al verrast door zijn dochter bij de start. Zojuist kwam hij ook zijn 'fanclub' tegen onderweg.

Pasqualon, uit Bassano del Grappa, geniet er volop van en zit met een glimlach van oor tot oor op de fiets.

162 km - Regen

De renners houden het vandaag weer niet droog: we zien druppels op de lens en de wegen zijn nat. Met 17 graden is het gelukkig niet al te koud.

170 km - Ploegen van sprinters op kop

Gabburo, die in een echte chasse patate beland was, is inmiddels weer bijgehaald door het peloton.

De ploegen van de sprinters hebben de leiding in het peloton genomen: Astana (voor Cavendish), Movistar (voor Gaviria), Bahrain (voor Milan) en DSM (voor Mayrhofer en Dainese).

184 km - Matthews en Milan

In het peloton is het nog wat onrustig. Michael Matthews, de nummer 6 in het puntenklassement, deed een poging om weg te rijden. Ook Jonathan Milan, leider in het puntenklassement, zagen we even vooraan. Beiden zijn inmiddels weer terug in het peloton.

De vier vluchters hebben inmiddels een voorsprong van 2.40. Davide Gabburo (Green Project-Bardiani) probeert de oversteek in zijn eentje nog te maken.

START

Vlak na het startsein zijn vier renners weggereden: Senne Leysen (Alpecin-Deceuninck), Thomas Champion (Cofidis), Diego Sevilla (Eolo) en Charlie Quarterman (Team Corratec) hebben een gaatje van zo'n 30 seconden.

Cavendish prutst aan zijn fiets

Mark Cavendish is bezig aan zijn laatste Giro uit zijn imposante loopbaan, weten we sinds deze week. Het Britse sprinticoon maakte in Italië bekend dat hij na dit seizoen een punt zet achter zijn carrière.

Vandaag zou een mooie kans voor hem om afscheid van de Italiaanse ronde te nemen met nog een overwinning. "Het zwaarste zal worden om er een sprint van te maken, want er zijn niet zo veel ploegen die de vluchters terug kunnen pakken", zei Cavendish voor de start bij Eurosport.

In de neutralisatie zoomt de camera meteen in op de Brit, want hij stapt af omdat er iets met zijn fiets aan de hand is.

Ploegleider Reef over Roglic: 'Slecht moment'

Nog even terug naar de etappe van gisteren, waarin Primoz Roglic toch wel verrassend moest passen toen Joao Almeida en Geraint Thomas versnelden. Hoe denkt ploegleider Marc Reef daar een dag later over?

"Als je naar zijn waarden kijkt, zie je dat hij in goede vorm is. Hij deed wat hij moest doen, maar er waren twee mannen sterker", analyseerde Reef bij Eurosport.

"Iedereen heeft wel eens een slecht moment in een grote ronde. Dit was zijn slechte moment, en hij heeft uiteindelijk maar 25 seconden verloren. We hebben er vertrouwen in dat we nog steeds mee kunnen doen om de eindoverwinning", aldus de ploegleider van Jumbo-Visma.

Roglic heeft het zwaar in de zestiende etappe

Armirail terug in zijn vertrouwde truitje

Het waren twee mooie dagen voor Bruno Armirail, de eerste Fransman in het roze sinds Laurent Jalabert in 1999, maar na de zware bergrit van gisteren moet hij vandaag weer in zijn vertrouwde FDJ-shirt starten. Armirail is teruggezakt naar de zevende plaats (+3.22).

Start over een kwartier

In Pergine Vasugana maken de renners zich klaar voor de start. Om 12.45 uur stapt het peloton op en dan mogen ze na 2,6 geneutraliseerde kilometers los.

Verrassing: Gee is vandaag niks van plan

Een kopgroep is deze Giro bijna niet compleet zonder Derek Gee. De Canadees, een van de revelaties deze Giro, maakte al vijf keer deel uit van de vroege vlucht. Maar vandaag is hij niks van plan. "Ik weet dat ik een onbetrouwbare bron ben als het gaat om voorspellingen over wanneer ik in de ontsnapping zou gaan. Maar gaat het niet gebeuren, dat is wel zeker", twittert hij.

Dat heeft ongetwijfeld te maken met de kans die avonturiers vandaag wordt toegedicht. De wind staat tegen en met meerdere sprintersploegen die voor de ritzege willen gaan, lijken de vroege vluchters op voorhand al kansloos.

Milan stevig in de puntentrui

Jonathan Milan is - naast een van de topfavorieten voor de ritzege vandaag - ook de trotse drager van de paarse puntentrui. De Italiaan van Bahrain verstevigde gisteren zijn leiding in het klassement door vanuit de vroege vlucht de volle buit te pakken bij de tussensprint.

Vandaag zijn er na 83 kilometer weer maximaal 12 punten te verdienen. Op de streep in Caorle liggen 50 punten voor de ritwinnaar.

Pascal Ackermann (UAE) vormt de grootste bedreiging voor Milan, maar zijn achterstand is met 88 punten aanzienlijk.

Topvijf puntenklassement

1. Jonathan Milan (Bahrain) 176 pnt
2. Derek Gee (Israel-Premier Tech) 118 pnt
3. Pascal Ackermann (UAE) 88 pnt
4. Toms Skujins (Trek-Segafredo) 79 pnt
5. Nico Denz (Bora-hansgrohe) 75 pnt

Het algemeen klassement

In het algemeen klassement is na de etappe van gisteren het één en ander veranderd. Bruno Armirail raakte zijn roze trui weer kwijt aan Geraint Thomas, João Almeida ging Primoz Roglic voorbij en de Sloveen verloor tijd. Maar de verschillen in de topdrie zijn toch nog relatief klein.

De verwachting is dat de klassementsrenners vandaag hun benen kunnen sparen voor de laatste drie loodzware dagen.

Het algemeen klassement na de loodzware 16de etappe in de Giro d'Italia

Etappe 17: van de bergen naar de zee

De (klassements)renners kunnen vandaag even op adem komen na de zware strijd van gisteren, want de 197 kilometer van Pergine Valsugana naar Caorle gaan grotendeels bergafwaarts. En dus moet het wel gek lopen als dit geen massasprint wordt. Krijgen we een duel tussen Jonathan Milan, Pascal Ackermann, Fernando Gaviria en - wie weet - Mark Cavendish?

Om 12.45 uur stapt het peloton op in Pergine Valsugana. De finish wordt tussen 17.00 en 17.25 uur verwacht.

Het profiel van de 17de etappe in de Giro d'Italia

Dit gebeurde er gisteren

De etappe van gisteren is nog wel een terugblik waard, want in de zware bergrit naar Monte Bondone zagen we - eindelijk - de lang verwachte strijd tussen de klassementsmannen. Geraint Thomas en João Almeida bleken de sterksten in de finale; Primoz Roglic kraakte en Thomas zag zijn kans schoon om de roze trui te heroveren. Almeida won de rit en schoof op naar de tweede plaats in het algemeen klassement.

Bekijk de samenvatting:

Roglic kan Almeida en Thomas niet bijhouden in de Giro, Thomas nu in roze

Buongiorno!

Welkom bij het liveblog over de zeventiende etappe van de Giro d'Italia.

Om 12.45 uur stappen de renners in Pergine Valsugana op voor een vlakke rit van 197 kilometer naar Caorle, een stad aan de Adriatische kust boven Venetië.

Alle seinen voor een massasprint, de laatste voor de slotetappe in Rome, staan op groen. Andiamo!