Kruis op het gebouw van het aartsbisdom Chicago (archieffoto)
NOS Nieuws

2000 kinderen seksueel misbruikt binnen katholieke kerk in Illinois

In de Amerikaanse staat Illinois hebben katholieke geestelijken sinds 1950 zo'n tweeduizend kinderen seksueel misbruikt. Dat staat in een rapport van het Openbaar Ministerie dat in Chicago is gepresenteerd.

Zeker 451 geestelijken hebben zich schuldig gemaakt aan het misbruik. De omvang van het misbruik is daarmee groter dan de katholieke kerk eerder zelf aangaf. Bij aanvang van het onderzoek had de kerk de namen van iets meer dan honderd geestelijken doorgegeven.

De onderzoekers stellen dat de kerkleiding de omvang van het misbruik lang niet erkende. Kerkgangers werden niet gewaarschuwd voor mensen over wie meldingen waren gedaan en de kerkleiding deed moeilijk als iemand aangesproken of geconfronteerd moest worden. Geestelijken die in de fout gingen, werden overgeplaatst maar niet gestopt.

Aartsbisschop Cupich van Chicago, sinds 2014 in functie, zegt in reactie op het rapport dat de misbruikverhalen hem al lang bezig houden. "Er zijn veel open wonden en die verdienen aandacht", zei hij tegen een lokale tv-zender. "We zijn daar ook niet bang voor."

1950-2019

De misbruikpraktijken die nu zijn onderzocht, speelden zich af tussen 1950 en 2019. Justitie in Illinois zegt dat in veel gevallen de verjaringstermijn al is verstreken en dat er geen boetedoening via het strafrecht meer kan volgen.

Het onderzoek naar het misbruik binnen de katholieke kerk in Illinois heeft vijf jaar geduurd. Onderzoekers hebben zo'n 600 interviews gedaan en duizenden documenten doorgespit.

Eerder werden in staten als Pennsylvania en Maryland vergelijkbare onderzoeken gedaan. Ook daar bleken honderden geestelijken de afgelopen decennia betrokken bij seksueel misbruik van kinderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl