De basiliek van Fatima in Lissabon
NOS Nieuws

Vermoedelijk duizenden misbruikgevallen in katholieke kerk Portugal

Minstens 4815 kinderen zijn vermoedelijk slachtoffer geworden van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk in Portugal. Dat is de conclusie van een onderzoekscommissie die onderzoek heeft gedaan naar misbruik in het land sinds 1950.

Een speciale onderzoekscommissie in Portugal begon ruim een jaar geleden met een onderzoek naar misstanden binnen de kerk. In die tijd meldden zich in ieder geval 512 slachtoffers van vermeend misbruik bij de commissie.

Slechts 25 van die meldingen zijn niet verjaard en worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. "We hebben respect voor degenen die slachtoffer zijn van het misbruik en de stilte hebben durven te doorbreken", zegt commissievoorzitter en kinderpsychiater Pedro Strecht. "Zij zijn veel meer dan een statistiek."

Inmenging

Aanleiding voor het onderzoek was een grootschalig rapport in Frankrijk naar misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in dat land. Tussen 1950 en 2020 zijn daar naar schatting 330.000 kinderen seksueel misbruikt door priesters en andere geestelijken.

In het Portugese onderzoek hebben zich dus meer dan 500 mensen gemeld, maar de onderzoekers concluderen dat er minstens 4815 misbruikslachtoffers moeten zijn geweest in de afgelopen 70 jaar.

Het onderzoek in Portugal is gefinancierd door de katholieke kerk zelf. Op vragen van persbureau Reuters of dat een bedreiging zou vormen voor het onderzoek, zei Strecht destijds de "eerste te zijn om inmenging van de katholieke kerk aan de kaak te stellen".

Jose Ornelas, hoofd van de Portugese bisschoppenconferentie, zegt dat de kerk eerst het rapport zal bestuderen voordat er een officiële reactie komt op het onderzoek.

"We hebben dingen gezien en gehoord die we niet kunnen negeren", zegt Ornelas, die de uitkomsten dramatisch noemt. "Het zal niet makkelijk zijn om daar overheen te komen."

De katholieke kerk in Portugal heeft eerder al gezegd bereid te zijn de "nodige maatregelen te nemen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl