Nepalese sherpa breekt record en beklimt Mount Everest voor 28ste keer
Een Nepalese sherpa heeft voor de 28ste keer de top van de Mount Everest bereikt. Daarmee heeft de 53-jarige Kami Rita het record weer alleen in handen. De afgelopen week was er een andere Nepalese sherpa die Rita's vorige record van 27 beklimmingen evenaarde.
De klimmer beklom de 8849 meter hoge Himalaya-reus via de traditionele zuidoostelijke route, zegt een woordvoerder van het Nepalese toerismebureau. Volgens zijn werkgever ontwikkelde Rita op jonge leeftijd een passie voor klimmen. In 1994 bedwong hij 's werelds hoogste bergtop voor het eerst. Daarna deed hij dat bijna ieder jaar. Drie jaar ging hij niet naar boven omdat de autoriteiten om verschillende redenen de berg afsloten.
Kami Rita beklom de berg dit keer met klanten en is nu nog onderweg naar beneden, zegt zijn werkgever tegen persbureau Reuters. "We wachten nu nog op details."
Rita brak het Mount Everest-record al meerdere malen. De Brit Kenton Cool is met zeventien beklimmingen de hoogst genoteerde niet-Nepalees op de ranglijst.
Elf doden
Dat het beklimmen van de berg niet zonder risico's is, bleek ook dit klimseizoen weer. Sinds april zijn er elf mensen om het leven gekomen. Afgelopen weekend kwamen een Australiër en een sherpa uit Nepal om. De 40-jarige Australiër bezweek tijdens de afdaling in de zogenoemde death zone, het gebied boven de 7925 meter waar de lucht zo ijl is dat acute hoogteziekte kan ontstaan.
Volgens de organisatie waarmee hij klom, was de Australiër waarschijnlijk te zwak toen hij op 8400 meter op het zogenoemde balkon aankwam dat tussen de top en het laatste kamp ligt. "Sherpa's droegen hem naar beneden, maar hij zakte in elkaar nadat hij het balkon had bereikt", zegt een woordvoerder van de organisatie. Vanwege de harde wind konden er geen zuurstoftanks naar hem worden gebracht.
Onder de doden zijn dit jaar drie sherpa's. Zij kwamen om het leven op lagere gedeelten van de berg. Naar twee klimmers uit Singapore en Maleisië wordt nog gezocht. Zij zijn al drie dagen vermist.
Populaire berg
Sinds de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary en de Nepalese sherpa Tenzing Norgay in 1953 als eersten de berg beklommen, heeft Mount Everest een enorme aantrekkingskracht op klimmers van over de hele wereld.
Met name de laatste jaren is het druk in het klimseizoen, dat in april en mei is. Honderden mensen bereiken per seizoen de top van de berg.
In 2019 ging een foto gemaakt door de Nepalese klimmer Nirmal Purja de wereld over. Een lange rij mensen stond uren te wachten voordat ze de top van de berg konden bereiken. Ze riskeerden daarbij bevriezing en hoogteziekte.
Hoe zwaar is het beklimmen van Mount Everest eigenlijk? NOS op 3 vroeg het Katja Staartjes in 2016, toen de Nederlandse bergbeklimmer Eric Arnold na het bereiken van de top op de terugweg overleed aan de gevolgen van hoogteziekte: