NOS Nieuws

Wekdienst 22/5: Zaak schietpartij Zwijndrecht • Onderzoek grensoverschrijdend gedrag danswereld

Goedemorgen! In Rotterdam begint de rechtszaak tegen de man die wordt verdacht van de schietpartij in een winkelcentrum in Zwijndrecht. En een bureau presenteert de resultaten van een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld.

We beginnen met het weer. Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. In de middag ontstaan in het binnenland enkele buien met onweer en veel neerslag in korte tijd. Alleen in het zuidwesten blijft het droog. Het wordt 17 graden langs de kust en 24 graden in het oosten.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Rotterdam begint de rechtszaak tegen de man die wordt verdacht van de schietpartij in een winkelcentrum in Zwijndrecht. Daarbij kwam een vrouw om het leven, de moeder van de ex-vriendin van de verdachte. De ex raakte zwaargewond.
  • Onderzoeksbureau Verinorm publiceert de resultaten van een groot onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag in de danswereld. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
  • De Europese Unie en Zuid-Korea houden een top ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van hun diplomatieke betrekkingen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vertegenwoordigen de EU.

Wat heb je gemist?

Zittend premier Mitsotakis heeft de Griekse parlementsverkiezingen gewonnen. Met het grootste deel van de stemmen geteld staat de regeringspartij op een grote voorsprong op de nummer twee, het linkse Syriza. De uitslag komt niet onverwacht, maar het verschil tussen de nummers een en twee lijkt groter dan verwacht.

Volgens een prognose van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de centrum-rechtse regeringspartij Nea Dimokratia (Nieuwe Democratie) van Mitsotakis rekenen op 145 zetels in het 300-koppige parlement. In een eerste reactie riep Mitsotakis gisteravond de overwinning uit en sprak hij van een "stevig mandaat".

Als de prognose definitief wordt, zou Mitsotakis zes zetels tekortkomen voor een absolute meerderheid. Dat betekent dat hij niet zonder coalitiepartner kan regeren. Officieel krijgt hij een aantal dagen de tijd om een coalitie te vormen, net als de nummers twee en drie. Maar de premier heeft al aangegeven geen coalitie te willen. Dat betekent dat hij zal aansturen op nieuwe verkiezingen, die dan waarschijnlijk in juli worden gehouden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het is vandaag Sherlock Holmes-dag. Op de geboortedag van Sir Arthur Conan Doyle vieren fans wereldwijd namelijk het bestaan van de fictieve detective. Het eerste verhaal rond Sherlock, A Study in Scarlet, verscheen in 1887. Holmes werd in korte tijd zeer populair en is dat altijd gebleven: Sherlock is met bijna tweehonderd films nog altijd de meest verfilmde fictieve figuur. De BBC-bewerking van de boeken met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol geldt nog altijd als de nummer 25 in de top honderd van populairste BBC-series van afgelopen eeuw.

Bekijk de trailer van Series 3:

Fijne Internationale Sherlock Holmes-dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl