NOS Nieuws

Wekdienst 21/5: Grieken gaan naar de stembus • Ajax-doelman Stekelenburg neemt afscheid

Goedemorgen! De Grieken gaan vandaag naar de stembus en Ajax-doelman Maarten Stekelenburg neemt bij het duel met FC Utrecht afscheid van fans. De oud-international stopt na dit seizoen.

We beginnen met het weer: eerst is het nog vrij bewolkt, maar de zon breekt steeds beter door. Aan zee kan het 20 tot 22 graden worden, met een zeer matige noordoostenwind. In het oosten en zuidoosten wordt het zomers warm met maxima rond 25 graden. Vanaf de avond neemt in het oosten en noorden de kans op buien toe. Deze kunnen gepaard gaan met onweer en veel regen in korte tijd.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de eredivisie worden om 14.30 uur maar liefst negen wedstrijden gespeeld. In Amsterdam neemt Ajax-doelman Maarten Stekelenburg bij het duel met FC Utrecht afscheid van fans. Hij stopt na dit seizoen. Volg de wedstrijden live via NPO Radio 1. De samenvattingen zijn vanavond te zien in twee uitzendingen op NPO 1 om 19.00 uur en 20.23 uur.
  • Griekenland gaat naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De verkiezingen lopen mogelijk uit op een politieke patstelling, omdat de Grieken hun kiessysteem hebben aangepast.
  • De band Foo Fighters komt met een gratis livestream. Eerder zegde de band op Twitter toe nieuwe nummers te zullen delen, evenals beelden van achter de schermen.
  • De Duitse bondskanselier Scholz reist na de G7-top in Japan naar Zuid-Korea. Hij bezoekt daar het zwaarbewaakte grensgebied met Noord-Korea. Zuid-Korea overlegt daarnaast in Hiroshima met Japan en de Verenigde Staten.
  • En er is nog veel meer sport live te volgen bij de NOS: Motocross; de MXGP van Frankrijk (14.15 uur), de return van de halve finales in de hockey-playoffs tussen Pinoké en Kampong (14.30 uur), de eerste wedstrijd basketball-playoffs tussen ZZ Leiden en Donar in de best-of-5-serie om de landstitel (15.00 uur) en de poulewedstrijd van het Nederlands elftal onder 17 jaar tegen Engeland (20.00 uur).

Wat heb je gemist?

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat Russische troepen de Oekraïense stad Bachmoet volledig in handen hebben. Volgens Russische persbureaus heeft president Poetin de eenheden die in het gebied vochten gefeliciteerd. De Oekraïense president Zelensky lijkt de val van Bachmoet te bevestigen.

Eerder claimde Jevgeni Prigozjin, de baas van de Russische huurlingengroep Wagner, al volledige controle over de stad in Oost-Oekraïne.

Om de stad werd maandenlang gevochten. Hoewel Bachmoet weinig militaire waarde heeft, verdedigde het Oekraïense leger de stad met hand en tand.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Grote brand verwoest strandpaviljoen Bloemendaal aan Zee: het gaat om de bekende strandtent Bloomingdale Beach Club. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De brandweer waarschuwt badgasten vandaag om niet de afzetlinten bij het paviljoen te negeren. "Ga dan niet verder, het kan nog smeulen."
  • Staakt-het-vuren van een week in Sudan: het Sudanese leger en de militie Rapid Support Forces (RSF) zijn een staakt-het-vuren van een week overeengekomen, zeggen de Verenigde Staten en Saudi-Arabië die de besprekingen tussen de twee partijen begeleiden.
  • Heracles Almelo schrapt rondrit bij huldiging: Heracles Almelo heeft besloten geen rondrit door de stad te gaan maken voor aanvang van de huldiging van zondagmiddag. De kampioen van de Keuken Kampioen Divisie heeft dit besluit genomen naar aanleiding van een tragisch ongeluk met een kampioenswagen op zaterdagmiddag in Yerseke. Daarbij kwam een 5-jarig meisje om het leven.

En dan nog even dit:

Na een jarenlange juridische strijd haalt Griekenland honderden archeologische kunstvoorwerpen terug. De artefacten waren jarenlang in handen van een omstreden Britse antiquair. Het gaat onder meer om een beeld van Alexander de Grote uit de 2e eeuw voor Christus en om vazen, juwelen en beeldhouwwerken. De handelaar in kwestie verzamelde met zijn bedrijf jarenlang historische artefacten via een netwerk van illegale handelaren.

Lees hieronder het hele bericht:

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl