Griekenland krijgt na lange juridische strijd archeologische kunst terug
Griekenland heeft honderden archeologische kunstvoorwerpen teruggehaald die jarenlang in handen waren van een omstreden Britse antiquair. Het gaat onder meer om een beeld van Alexander de Grote uit de 2e eeuw voor Christus en om vazen, juwelen en beeldhouwwerken.
De handelaar in kwestie, Robin Symes, verzamelde met zijn bedrijf jarenlang historische artefacten via een netwerk van illegale handelaren. Lang gold hij als een van de belangrijkste antiekhandelaren in Engeland, tot hij in de jaren '90 werd ontmaskerd.
In 2006 begonnen de Griekse autoriteiten een onderzoek naar de objecten die illegaal uit Griekenland waren weggehaald. Het onderzoek mondde uit in een jarenlange juridische strijd tussen het land en het bedrijf van Symes, dat inmiddels is opgeheven.
Gisteren maakte de Griekse minister van Cultuur, Lina Mendoni, bekend dat de 351 objecten terug naar Griekenland worden gehaald. De voorwerpen dateren van de nieuwe steentijd tot het Byzantijnse Rijk, de voortzetting van het Romeinse Rijk.
In 2016 ontdekten de Zwitserse en Italiaanse politie dat Symes talloze archeologische objecten had opgeslagen in een magazijncomplex in Genève. Verspreid over tientallen kisten lagen zo'n 17.000 objecten uit de Griekse, Romeinse en Etruskische tijd.
Griekenland probeert al jaren om zulke archeologische roofkunst terug te krijgen. Afgelopen maart gaf het Vaticaan bij wijze van "vriendschappelijk gebaar" drie beeldfragmenten uit de Oudheid aan Griekenland terug. Ze waren afkomstig van het Parthenon, de tempel voor de godin Athene die in de 5de eeuw voor Christus op de Akropolis in Athene is gebouwd.
Het land is ook met het British Museum in onderhandeling over delen van het Parthenon die het museum in Londen in bezit heeft.