G7-landen: blijven samenwerken met China, maar afhankelijkheid verminderen
In de Japanse stad Hiroshima is de tweede dag van de G7-top in volle gang. De leiders van de zeven invloedrijke industrielanden en de Europese Unie spreken er met onder meer president Zelensky en andere wereldleiders die ook zijn uitgenodigd. Onder hen zijn ook de leiders van als Australië, Brazilië, India, Indonesië, Vietnam en Zuid-Korea.
Vanwege de aanwezigheid van president Zelensky is de oorlog tussen Rusland en Oekraïne een van de belangrijkste gespreksthema's op de top. Hij kwam vanochtend aan in Japan met een Frans toestel.
Zelensky sprak er onder meer met premier Modi van India. Dat land heeft de Russische oorlog nooit veroordeeld en doet ook niet mee aan de sancties tegen Rusland. Modi verzekerde volgens het Indiase persbureau ANI dat India en hij er alles aan zullen doen om een einde te maken aan de oorlog.
Minder afhankelijk
Ook de ontwikkeling van de wereldwijde economie kwam veelvuldig ter sprake. Daarbij is de groeiende invloed van China een zorg. De G7-landen zeggen onder meer dat ze willen blijven samenwerken met China, maar ook dat ze hun afhankelijkheid van het land willen verminderen.
In een verklaring zeggen de landen dat het beleid niet bedoeld is om China te schaden of om de ontwikkeling van China te dwarsbomen. Volgens de wereldleiders is samenwerking met China ook nodig gezien de belangrijke rol van het land op het wereldtoneel en andere grote thema's als de aanpak van klimaatverandering.
"We zullen ons niet losmaken of naar binnen keren", zeggen de landen.
Bescherming van technologie
Maar tegelijkertijd zeggen de landen dat ze willen "investeren in de eigen economische opleving" en dat ze gevoelige technologieën willen beschermen. Ook zeggen de wereldleiders dat China moet stoppen met het uitoefenen van economische druk als er een conflict is.
Zoiets gebeurde bijvoorbeeld met Australië en Litouwen, twee landen die na kritiek op China of vanwege het aanhalen van banden met Taiwan te maken kregen met pesterijen vanuit Peking.
Het G7-blok waarschuwt echter ook voor de "militarisering" van China in de Zuid-Chinese Zee en herhaalde dat "vrede en stabiliteit" in de Straat van Taiwan onmisbaar is voor de wereldvrede. De rijke industrielanden vroegen China ook op meer druk uit te oefenen op Rusland voor vrede in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.