NOS NieuwsAangepast

Laatste bank die geld overboekte naar Belarus stopt daarmee

De laatste Europese bank die internationale financiële transacties mogelijk maakte tussen Belarus en de rest van de wereld stopt daarmee. De divisie van de Oostenrijkse Raiffeisen Bank International heeft andere banken in Belarus laten weten zijn diensten via het zogenoemde Swift-systeem per 31 juli te staken, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen uit Belarus.

Dat Raiffeisen via de Belarussische dochter Priorbank nog overboekingen mogelijk maakte, was een doorn in het oog van Europese en Amerikaanse toezichthouders.

Afsluiting van Swift, het internationale betalingssysteem, werd door de Europese Unie en de Verenigde Staten ruim een jaar geleden als een machtig wapen gezien om Rusland en Belarus economisch op de knieën te krijgen, vanwege de oorlog in Oekraïne. Volledige afsluiting zou betekenen dat betalingen en overschrijvingen nagenoeg onmogelijk zijn naar deze landen.

Betalingssysteem Swift: zo werkt het

Via Nederlandse banken is het sindsdien onmogelijk om van en naar Rusland en Belarus geld over te maken.

Verbonden met regimes

Mede omdat de economie in beide landen nog altijd relatief overeind is gebleven, zou de druk op de Raiffeisen Bank inmiddels enorm zijn. De Oostenrijkse bank zou de laatste zogenoemde correspondentbank voor banken uit Belarus zijn voor het verzenden en het ontvangen van internationale overboekingen. Het wegvallen van dit laatste kanaal zou banken en bedrijven in het land flink treffen.

Raiffeisen Bank, die behalve in Belarus ook nog altijd actief is in Rusland, verklaarde eerder de divisie in beide landen stapsgewijs te willen afbouwen of verkopen, maar de bank noemt dit nu bijzonder complex. Een gegeven is dat de dochters niet alleen zeer winstgevend zijn, maar ook diep verbonden met de regimes in de twee landen.

Handel nog mogelijk?

Het vertrek van Raiffeisen maakt zakendoen tussen Europese landen en Belarus nog moeilijker. In principe is handel nog toegestaan - als de verhandelde producten niet op de sanctielijst staan. Maar met het vertrek van steeds meer Europese banken, werd het voor bedrijven wel steeds ingewikkelder om betaald te krijgen, of te betalen.

Europese bedrijven hebben nu vaak speciale adviseurs nodig om nog legale geldroutes te vinden. "Het vertrek van Raiffeisen Bank heeft zeker effect", zegt zo'n consultant op het gebied van internationale geldstromen. Vanwege de gevoeligheid van de handel met Belarus, wil hij alleen anoniem spreken. "Maar uiteindelijk komt er altijd wel een alternatief op tafel, is mijn ervaring."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl