Oranje onder 17 verliest eerste EK-duel van Zwitserland met opmerkelijk einde

Slechte EK-start voor Oranje onder 17, dat verliest van Zwitserland

Het Nederlands elftal onder 17 jaar heeft de eerste groepswedstrijd bij het Europees kampioenschap in Hongarije verloren. De ploeg van bondscoach Pieter Schrassert Bert ging met 2-0 onderuit tegen de leeftijdsgenoten van Zwitserland, die ook nog twee penalty's misten.

Nederland komt vaak uitstekend voor de dag bij EK's onder 17. In 2011, 2012, 2018 en 2019 werd de Europese titel veroverd. Vorig jaar strandde Oranje in de finale, waarin Frankrijk te sterk was.

Niet scherp uit kleedkamer

Vooral door een slechte start van de tweede helft is de weg naar nieuw EK-succes lang. Nederland kwam na rust niet scherp uit de kleedkamer en incasseerde binnen tien minuten twee Zwitserse treffers.

Eerst kreeg Winsley Boteli op de rand van het strafschopgebied veel tijd om aan te leggen. De aanvaller van Borussia Mönchengladbach haalde hard uit en liet AZ-keeper Kiyani Zeggen kansloos.

Korte tijd later stond Boteli aan de basis van de 2-0, die werd binnengeschoten door Arlet Junior Zé.

Bizar slot

Waar Nederland in de eerste helft nog enkele kansen creëerde, werd de ploeg na de tegentreffers nauwelijks nog gevaarlijk. In plaats daarvan ontsnapte Oranje aan een grotere nederlaag.

Enkele minuten voor het einde van de wedstrijd haalde Avery Appiah zijn doorgebroken tegenstander neer, waardoor de middenvelder van Ajax een rode kaart kreeg en Zwitserland een penalty mocht nemen. Het slappe schot van Junior Zé was een makkelijke prooi voor Zeggen.

Drie minuten later kreeg Zwitserland een nieuwe kans vanaf elf meter, na een overtreding van Rayan Atikallah. De AZ-verdediger mocht van geluk spreken dat hij voor die actie niet zijn tweede gele kaart kreeg.

Junior Zé nam de verantwoordelijkheid opnieuw op zich, maar schoot de bal ditmaal hoog over het Nederlandse doel.