De Britse prins Harry
NOS Nieuws

Tabloid biedt excuses aan voor verzamelen informatie over prins Harry

De uitgever van de Britse tabloid Daily Mirror heeft excuses aangeboden voor het op onwettige wijze verzamelen van informatie over prins Harry. Dat blijkt uit rechtbankdocumenten. Mirror Group Newspapers (MGN) vindt een schadevergoeding op zijn plaats, maar zegt niet hoe die eruit moet zien.

Vandaag begon de rechtszaak die de prins en ongeveer honderd andere beroemdheden hebben aangespannen omdat hun telefoons zouden zijn gehackt. Ze beschuldigen de uitgeverij ervan te hebben ingebroken op hun voicemail.

MGN heeft altijd ontkend dat er telefoons zijn gehackt om voicemailberichten te onderscheppen. Ook in de rechtbank hield de uitgeverij vol dat daarvan geen sprake was. Maar MGN erkent wel dat er "enig bewijs is dat derden op andere manieren onwettig informatie hebben verzameld". Een privédetective heeft volgens MGN in 2004 in een nachtclub in Londen informatie over Harry verzameld.

"MGN biedt excuses aan voor deze manieren en verzekert de eisers dat zulk gedrag nooit meer zal worden herhaald", staat in de papieren, meldt persbureau AP. Volgens de uitgeverij zijn de excuses geen tactiek om de schade te beperken, maar "omdat zulk gedrag nooit had moeten plaatsvinden".

Gênante onthullingen

Het inbreken op telefoons van Harry, andere leden van het koningshuis, politici, sporters en beroemdheden zou tussen 1991 en 2011 hebben plaatsgevonden. De eisers stellen dat de hoofdredacteuren van de tabloids die onder MGN vallen op de hoogte waren van de inbraken en dat actief hebben verborgen.

De rechtszaak is het begin van Harry's juridische strijd tegen de Britse roddelpers. Het proces tegen MGN is de eerste van drie rechtszaken tegen roddelbladen vanwege het hacken van zijn telefoon. Ook de uitgevers van The Sun en The Daily Mail sleept hij voor het gerecht.

De prins was zelf niet aanwezig in de rechtbank. Direct na de kroning van zijn vader Charles afgelopen zaterdag vloog hij terug naar de Amerikaanse staat Californië, waar hij woont.

Zijn advocaat verwacht dat Harry volgende maand zal getuigen in de zaak. Daarmee zou hij iets doen waar de koninklijke familie altijd voor heeft gevreesd: een royal in de getuigenbank om gênante onthullingen te bespreken.

De uitgeverij heeft zich tot nu toe steeds verdedigd met het argument dat Harry de aanklacht niet binnen de wettelijke termijn van zes jaar heeft ingediend. Zijn advocaat zegt dat er een uitzondering moet worden gemaakt omdat MGN actief heeft geprobeerd om het hacken te verbergen.

Strijd tegen roddelbladen

Harry spreekt zich geregeld uit tegen de werkwijze van de Britse roddelpers. Samen met zijn vrouw Meghan heeft hij de afgelopen jaren vaker de publiciteit gezocht. Zo bespreken ze in een documentaireserie op Netflix hun negatieve ervaringen met de tabloids.

En in zijn onlangs verschenen autobiografie Spare zegt hij dat het zijn levenswerk is om de Britse pers te hervormen. Hij beschuldigt de roddelbladen er onder meer van verantwoordelijk te zijn voor de dood van zijn moeder, prinses Diana. Zij kwam in 1997 om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs toen ze probeerde te vluchten voor paparazzi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl