Het boek van prins Harry, 'En la sombra' in het Spaans ('In de schaduw'), in een boekhandel in Barcelona
NOS Nieuws

Details boek prins Harry uitgelekt na onbedoelde verkoop in Spanje

Er zijn meer details bekend geworden uit de autobiografie van de Britse prins Harry, doordat zijn boek vandaag per ongeluk al in Spaanse boekhandels te koop was. Britse media en internationale persbureaus, waaronder Reuters, Sky News en tabloidkrant The Sun, kregen via die weg een exemplaar in handen. Inmiddels zouden de boeken uit de winkels zijn gehaald.

Reuters meldt dat een verslaggever van het persbureau eenvoudig een Spaanstalig exemplaar van Spare kon kopen in een grote boekwinkel in Madrid, hoewel het boek pas dinsdag officieel verschijnt. Een woordvoerder van de Spaanse uitgever van de autobiografie zegt dat duidelijk was afgesproken dat het boek niet eerder dan dinsdag in de schappen mocht liggen. "Alles wijst erop dat sommige afnemers zich niet aan die afspraak hebben gehouden."

Britse media besteden veel aandacht aan het gelekte boek, dat alleen al door de voorverkoop op de eerste plaats staat in de bestsellerlijst van Amazon.

Sky News beantwoordde in een speciale online uitzending van een uur meerdere vragen over het boek:

De BBC, die zelf geen exemplaar van het boek in handen heeft, concludeert op basis van wat er is uitgelekt dat Harry in zijn autobiografie "een stortvloed aan sensationele uitspraken" doet.

Zo stelt de prins dat hij en zijn broer William hebben geprobeerd om hun vader zover te krijgen niet met Camilla te trouwen, wat Charles in 2005 wel deed. Harry schrijft dat Camilla heus welkom was in de familie, maar dat een huwelijk daarvoor niet noodzakelijk was. De broers zouden uiteindelijk wel vrede hebben gehad met het tweede huwelijk van hun vader, acht jaar na de dood van hun moeder Diana.

Naziuniform

Harry besteedt in zijn boek ook aandacht aan het veelbesproken incident waarbij hij als twintiger een naziuniform droeg op een verkleedfeest, schrijven Britse media. Naar eigen zeggen was hij daartoe aangezet door prins William en diens latere echtgenote Kate, met wie William toen net een relatie had. Het was "een van de grootste fouten van mijn leven", zou Harry in zijn autobiografie zeggen.

Volgens de BBC is een van de opvallendste getuigenissen uit het boek echter het incident tussen Harry en zijn broer William waarover The Guardian vanmorgen al berichtte. Tijdens een ruzie over Harry's echtgenote Meghan Markle zou William zijn jongere broer tegen de grond hebben geslagen. William zou Meghan onder meer lastig, grof en irritant hebben genoemd.

Het Britse koningshuis heeft niet op de berichtgeving gereageerd, in lijn met het motto 'never explain, never complain' - dat vrijwel altijd de richtlijn is voor onthullingen in de media.

Podcast, documentaire en interviews

Het boek van Harry is onderdeel van een reeks uitingen waarmee hij en zijn vrouw de publiciteit zoeken. In maart 2021 sprak het stel zich in een interview met Oprah Winfrey onder meer uit over Meghans geestelijke gezondheid. Ook stelde de voormalige actrice in dat televisiegesprek dat de huidskleur van haar kind een punt van zorg was binnen het Britse koningshuis.

Meghan kwam afgelopen augustus met een eigen podcast. Ruim twee maanden later volgde een Netflix-documentaire waarin zij en Harry vertellen over hun negatieve ervaringen met de Britse roddelpers en hun vervreemding van de koninklijke familie. De twee namen in 2020 afstand van het koningshuis om een ander, onafhankelijker leven te kunnen leiden. Zo wilden ze onder meer zelf geld verdienen.

Behalve de autobiografie van Harry staan ook nog twee interviews met een Amerikaans en Britse omroep op de rol. Die worden allebei zondag uitgezonden en staan in het teken van het boek van de Britse prins. De Britse zender ITV heeft al een fragment vrijgegeven, waarin Harry zegt dat hij zich er nog niet op wil vastleggen dat hij in mei naar de kroning van zijn vader Charles gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl