ANP
NOS Nieuws

The Sun biedt excuses aan voor column Jeremy Clarkson over Meghan Markle

De Britse tabloid The Sun heeft excuses aangeboden voor het publiceren van een column van televisiepresentator Jeremy Clarkson over Meghan Markle. In een verklaring schrijft The Sun dat het blad "zich realiseert dat met vrijheid van meningsuiting van columnisten ook verantwoordelijkheid voor de uitgever komt".

Clarkson schreef in zijn column, die vorige week vrijdag gepubliceerd werd en inmiddels offline gehaald is, over de documentaireserie Harry & Meghan. In de serie blikken de Britse prins en zijn partner terug op hun jaren als royals en hun strijd met de roddelpers.

In de column stond onder meer dat Clarkson "droomde van de dag waarop Meghan naakt door de straten van Groot-Brittannië zou lopen, terwijl omstanders 'shame!' naar haar roepen en uitwerpselen naar haar gooien". Volgens Clarkson was dit een "onhandige verwijzing" naar een scène in de HBO-serie Game of Thrones, zo schrijft hij op Twitter.

Na de column kreeg de televisiepresentator veel kritiek. Veel mensen veroordeelden onder meer het taalgebruik van Clarkson. Ook de Britse politiek keurde de column af: meer dan zestig leden van het parlement schreven een open brief aan de hoofdredacteur van The Sun. De politici noemden het stuk "gewelddadig en misogyn".

De parlementsleden schreven in die brief al dat ze eventuele excuses van de krant niet genoeg zouden vinden: zij willen dat The Sun verdere actie onderneemt. Dit vanwege de voorbeeldrol die Clarkson volgens hen inneemt. "We maken ons grote zorgen over het voorbeeld dat nu aan jonge mannen en jongens wordt gegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl