NOS NieuwsAangepast

Minister wil meer vastigheid en minder zzp'ers in onderwijs, VO-raad boos

Leraren en ander personeel op basisscholen en in het voortgezet onderwijs moeten na maximaal een jaar een vast contract krijgen. Dat wil minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. De Tweede Kamer had een voorstel van de SP hierover met algemene stemmen aangenomen.

In Wiersma's voorstel over "strategisch personeelsbeleid" staat verder dat minstens 80 procent van het personeel op scholen in vaste dienst moet zijn. En er komt een maximum op de inhuur van zzp'ers en uitzendkrachten; een school mag daar nog maximaal 5 procent van het budget aan uitgeven.

De minister wil hiermee werken in het onderwijs aantrekkelijker maken; er is een structureel personeelstekort in de sector. Ook hoopt Wiersma zo te voorkomen dat (beginnende) docenten het onderwijs verlaten en er steeds wisselende gezichten voor de klas staan.

'Norm al gehaald'

De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, reageert verontwaardigd op de plannen. "Wij zij niet alleen boos, maar ook zeer verbaasd", zegt voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort in het NOS Radio 1 Journaal. Wat hem betreft is het plan overbodig. "Scholen hebben al 80 procent van de leraren in vaste dienst en die cijfers zijn ook bij de minister bekend", zegt hij.

Hij spreekt van "stoerdoenerij" van de minister. Volgens hem zou Wiersma de sector juist een compliment moeten geven dat die norm al gehaald wordt.

Sprokkelen

Wiersma zegt nog "te veel verhalen van leraren te horen die van het ene naar het andere tijdelijke contract gaan". "Of mensen die op meerdere scholen een paar uurtjes werken en op die manier een fulltime baan bij elkaar moeten sprokkelen." Met de nieuwe plannen hoopt hij dat tegen te gaan.

Hagoort vindt dat er "een raar signaal" van het voorstel van de minister uitgaat. Het lerarentekort is al jaren een probleem. "Iedereen zit te springen om leraren. Alsof een schoolbestuur de nieuwe leraar Frans niet heel snel een contract zou willen geven." Scholen willen wat hem betreft "niets liever dan de schaarse leraren een vast contract geven" en voorkomen dat ze via allerlei losse constructies werken.

Ook het aantal zzp'ers ligt volgens Hagoort met 3,7 procent onder de norm van 5 procent van de minister. Maar dat percentage groeit wel en "daar zijn we ook wel bezorgd over".

"Dus er is alle reden om het werk van leraren aantrekkelijker te maken." En dat kan volgens hem op andere manieren dan door "dit soort symboolwetgeving".

Het kabinet heeft miljarden in het onderwijs gestoken, vooral rondom de coronaperiode. "Maar dat is allemaal tijdelijk geld", zegt Hagoort. "Dus als de minister wil helpen moet hij voor structureel geld zorgen in plaats van een confetti aan subsidies. En dan kunnen ook meer mensen in vaste dienst worden genomen."

Parlement moet nog stemmen

Het wetsvoorstel ligt nu voor ter consultatie, waarna het nog kan worden aangepast voor een definitieve versie. Daarna moet het parlement er nog over stemmen. Als het aan Wiersma ligt, gaan de maatregelen volgend jaar in.

Ook op andere vlakken wil de minister meer invloed op het handelen van schoolbesturen. Vorige maand stelde hij dat de overheid meer controle moet krijgen over de besteding van het geld in het onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl