Real-aanvaller Vinicius kust de beker van de Champions League na de winst van vorig jaar
NOS Voetbal

Bernabéu, de magische bouwput van Real Madrid tijdens de grote Europese duels

Tienduizenden supporters zullen er vanavond weer staan op de Avenida Concha Espina in Madrid, naast het Estadio Santiago Bernabéu. Sjaaltjes om de nek, vlaggen in de lucht en vooral veel en passievol gezang: "Allé, allé, allé."

Allemaal wachten ze daar op de aankomst van de spelersbus van Real Madrid, voor de halve finale in de Champions League tegen Manchester City. "De supporters van Real zijn altijd enthousiast over deze competitie", zei trainer Carlo Ancelotti maandag.

Wekelijks wordt de bus opgewacht, Real Madrid is immers een van de grootste clubs ter wereld. Maar tijdens de belangrijkste thuiswedstrijden van het seizoen is het nog massaler en staan er nog meer Madrilenen. Uiteraard bij El Clásico tegen FC Barcelona of de derby tegen Atlético Madrid, maar de laatste jaren is ook de halve finale van de Champions League een zekerheidje.

Het stadion stuwde ons naar voren met haar magie.

Trainer Carlo Ancelotti over de vorige Real Madrid-Manchester City

In de voorgaande twaalf seizoenen werd maar liefst tien keer de halve finale gehaald. Vijf keer won Real de Champions League.

En hoewel Real Madrid op dit moment derde staat in de competitie, met veertien punten achterstand op koploper Barcelona, zijn de supporters niet bang voor het Manchester City van Pep Guardiola. Ze weten immers maar al te goed dat de Champions League los staat van alle andere competities.

Ancelotti: 'We willen niet alleen Haaland stoppen, maar een heel team'

Nergens ter wereld is het publiek zo kritisch als in Bernabéu. Maar tijdens Europese avonden zoals deze komt de voetbaltempel echt tot leven, ook al is het stadion al jarenlang een grote bouwput. Een kleine zestigduizend toeschouwers kunnen inmiddels weer naar binnen, rond de met blauwe doeken afgeschermde constructies in aanbouw.

Het stadion had allang klaar moeten zijn, maar na eerst de coronapandemie zorgt nu de oorlog in Oekraïne voor een tekort aan bouwmaterialen en veel hogere prijzen dan begroot. Volgend seizoen zou het immense project alsnog moeten zijn afgerond.

  • ANP
    Het stadion van Real Madrid ondergaat op dit moment een metamorfose
  • ANP
    De contouren van het nieuwe dak zijn al duidelijk zichtbaar
  • ANP
    Vinícius Junior viert een treffer in de bouwput

Vorig seizoen was Manchester City ook al de tegenstander in de halve finale en toen ondervond het team van Guardiola 'de magie van Bernabéu', zoals de Madrilenen dat zelf graag zeggen.

Nadat er in de eerste wedstrijd na een voetbalshow van ongekende orde met 4-3 werd verloren in Manchester, kende de terugwedstrijd een van de meest memorabele ontknopingen ooit. City kwam ook in Madrid op voorsprong, maar in de absolute slotfase scoorde Real twee keer, om vervolgens in de verlenging nog een keer te scoren en zo de finale te bereiken.

En dat was dat seizoen niet de eerste keer dat Real Madrid miraculeus ontsnapte. "Het stadion stuwde ons naar voren met haar magie", aldus Ancelotti, die het afgelopen jaar met de Madrilenen alle Europese duels op eigen veld won.

Motivatie

Of het huidige Real Madrid beter is dan vorig jaar, wil Ancelotti niet zeggen. "Dat is lastig te zeggen. Het gaat vooral om de motivatie en het geloof om te winnen. Vorig jaar hadden we drie jaar de Champions League niet gewonnen, dat is toch anders. Maar we zijn erg gemotiveerd. De gewonnen bekerfinale van afgelopen zaterdag geeft in ieder geval energie aan de ploeg."

Ancelotti op het trainingsveld van Real Madrid

Ook spelmaker Toni Kroos, die al vier keer de Champions League won met Real, wil de vergelijking met vorig jaar niet maken. "Niemand had verwacht dat we toen zouden winnen, dat gaf ons extra motivatie. Vorig jaar was Manchester City een heel lastige tegenstander. Dit team met Guardiola aan het roer is nooit makkelijk te verslaan."

De hand van Guardiola

De inmiddels 33-jarige Kroos kent Guardiola goed. Ze werkten samen bij Bayern München. "Zijn teams spelen altijd goed voetbal en je ziet zijn hand. Hij is altijd op zoek om zijn elftal te verbeteren en te versterken. Op het veld, maar ook met het aantrekken van spelers. Erling Haaland is natuurlijk van de buitencategorie. Die heeft al 51 doelpunten gemaakt, dus die combinatie werkt niet slecht."

Ook Ancelotti zoekt natuurlijk naar een manier om Haaland uit te schakelen, maar wil ook verder kijken. "Hij heeft uitzonderlijke kwaliteiten, maar als je alleen over Haaland praat, vergeet je hoe compleet elftal het is. We willen niet Haaland stoppen, maar het hele team. En dat lijkt niet te stoppen. Toch denk ik dat we opties hebben om te winnen."

Geloof is er altijd bij Real Madrid en de supporters, die ook vanavond weer Bernabéu zullen omtoveren tot een magische plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl