Voorzitter van de internationale boksbond Oemar Kremlev bij de opening van het WK in Tasjkent
NOS Nieuws

Duitse sportverslaggevers geweerd van WK boksen in Oezbekistan

Duitse sportverslaggevers van de tv-omroepen ZDF en ARD hebben geen accreditatie gekregen voor het WK boksen, dat momenteel in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent wordt gehouden, meldt de ZDF. Ze mogen niet bij de persconferenties zijn en geen verslag doen van de bokswedstrijden. "Kritische journalisten worden uitgesloten", zegt de ZDF in een reportage over de situatie waarin de internationale bokswereld verkeert.

Het is het zoveelste incident waarin de internationale boksbond IBA een dubieuze rol speelt. Het IOC schorste de IBA in 2019 vanwege financieel en bestuurlijk wanbeleid en organiseert het boksen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zelf. Voor 2028 staat de sport vooralsnog niet meer op het programma. De toekomst van het olympische boksen staat op het spel.

"We komen steeds meer in een totalitaire structuur terecht. Dat is ongekend", zegt André Keil, voorzitter van de Duitse vereniging van sportjournalisten. "Wanneer in de afgelopen jaren of zelfs decennia is het sportjournalisten nou onmogelijk gemaakt verslag te doen van wedstrijden?"

De internationale sportjournalistenvereniging AIPS heeft officieel protest aangetekend bij Oemar Kremlev, de Russische voorzitter van de internationale boksbond IBA. De vereniging vindt de weigering van de verslaggevers onacceptabel. "Kremlev kiest zijn eigen journalisten uit."

Uit onderzoek van de ZDF is gebleken dat de Rus zich via een zakelijke constructie heeft ingekocht in het veelgelezen sportplatform Inside the Games. Het afgelopen jaar heeft hij een meerderheidsaandeel gekocht voor zo'n 1 miljoen dollar. Hij wil daar verder niets over zeggen.

Russisch geld

Bij de opening met veel pracht en praal van de wereldkampioenschappen in Tasjkent schepte Kremlev op over het prijzengeld van 5 miljoen euro en over de deelname van boksers uit 250 landen. Ook laat hij boksers uit Rusland en Belarus onder hun eigen vlag en met hun eigen volkslied deelnemen, ondanks de oorlog in Oekraïne.

En waar andere internationale sportbonden hun Russische bestuurders aan de zijlijn plaatsten, verstevigde Kremlev juist zijn greep op de IBA. Hij vertoont zich ook geregeld in het openbaar met president Poetin.

Kremlev met Poetin bij de opening van een nieuwe bokscentrum in Moskou in september

Geldschieter van de IBA is het Russische gasbedrijf Gazprom, dat onder de internationale sancties valt. Het contract werd in december nog verlengd. Dat staat zwart op wit in een document van de bond, maar volgens Kremlev zijn de banden in december juist verbroken. "We zijn het bedrijf zeer dankbaar voor de jarenlange steun, maar inmiddels hebben we geen contract meer met Gazprom", zei hij op een persconferentie op het WK.

De secretaris-generaal van de boksbond, George Yerolimpos, verklaarde dat de IBA een sponsorcontract voor de komende vier jaar heeft gesloten met het Duitse Adidas. Uit navraag van de ZDF bij Adidas blijkt daar niets van waar: "Adidas heeft geen enkel contract met de IBA", aldus het sportmerk. "Kremlev en de zijnen nemen het kennelijk niet zo nauw nemen met de waarheid", concludeert de ZDF.

Dat is een van de redenen dat vooraanstaande bokslanden als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië zich van de IBA afkeren en toernooien boycotten. Ook de Nederlandse Boksbond (NBB) mijdt het WK. Duitsland had ook geen team gestuurd. Daarop heeft Kremlev twee boksers die nog niet voor het Duitse nationale team uitkomen uitgenodigd, alles voor hen betaald en gezegd dat Duitsland met een afvaardiging deelneemt. En naar verluidt gebeurt dat ook bij sporters uit andere landen.

Olympische status onder druk

Uit vrees voor het verdwijnen van het olympische boksen is er een nieuwe internationale boksbond opgericht: World Boxing, als alternatief voor de IBA. Doel is het behoud van het olympische boksen.

Een van de initiatiefnemers is Boris van der Vorst, oud-voorzitter van de Nederlandse Boksbond en interim-voorzitter van World Boxing. Hij hoopt dat naast de VS en Groot-Brittannië ook andere landen hun steun uitspreken voor de nieuwe organisatie. Cruciaal is dat er uiteindelijk erkenning komt van het IOC en de nationale olympische comités.

"Onze sport is er al bij sinds 1904. Dat we nu voor de volledige vernietiging van het olympische boksen staan is toch ongelooflijk", zegt Van der Vorst. "We denken dat dit een laatste redmiddel is om de sport een gezonde toekomst te geven. Anders is het echt over en uit. We hebben meerdere keren acht tellen gekregen en we kunnen en willen niet wachten op de definitieve knock-out."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl