Nederlandse boksbond mijdt WK uit protest tegen toelating Russen: 'Geen keus'
Nederlandse boksers mijden voorlopig evenementen die door de internationale boksbond IBA worden georganiseerd. De NBB heeft dat besloten, omdat de IBA boksers uit Rusland en Belarus weer onder hun eigen vlag gaat laten meedoen aan internationale toernooien.
De IBA, waarvan de Rus Oemar Kremlev voorzitter is, gaat daarmee in tegen de bepalingen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Er worden nu geen Nederlandse bokssters uitgezonden naar het WK voor vrouwen, dat eind maart in New Delhi plaatsvindt.
"Boksers willen boksen, maar we hebben gewoon geen keus", zegt Boris van der Vorst, voorzitter van de Nederlandse boksbond NBB in NOS Langs de Lijn. "Mijn verwachting is dat de gelijkgestemde landen eensgezind met elkaar zullen optrekken."
Afgelopen week besloot onder meer de Britse bond al om het toernooi in India om dezelfde reden te mijden, in navolging van onder meer de Verenigde Staten, Ierland en Canada.
IOC-sancties zijn verlengd
De NBB schrijft in een verklaring: "Zolang IBA haar beleid inzake de IOC-sancties niet overtuigend herziet, richt de NBB zich noodgedwongen op de Europese Spelen in juni 2023 en het behalen van de quota voor de Olympische Spelen in Parijs 2024."
"Om te voorkomen dat Nederlandse wedstrijdboksers de dupe worden van de impasse, zal de NBB er zorg voor dragen dat alle benodigde trainings- en wedstrijdervaring voor dergelijke evenementen opgedaan kan worden bij alternatieve internationale bokswedstrijden."
Het IOC besloot afgelopen maand om de sancties tegen Rusland en Belarus te verlengen. Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, begin vorig jaar, stelde het IOC strenge regels op. Rusland en bondgenoot Belarus mogen van het IOC geen internationale sportevenementen meer huisvesten en atleten uit die landen worden in de meeste sporten geweerd. In sommige sporten mogen ze onder neutrale vlag wel meedoen.
Einde olympische status dreigt
Het IOC dreigt boksen van het olympisch programma voor Parijs 2024 te schrappen, omdat de IBA de regels negeert. Van der Vorst stelde zich vorig jaar als tegenkandidaat van Kremlev verkiesbaar voor het voorzitterschap van de internationale bond.
"Ook voor de boksers zelf vind ik het belangrijk te knokken tot de laatste snik, om te zorgen dat onze sport olympisch blijft", aldus Van der Vorst. "We hebben geen andere keus dan blijven vechten voor die olympische status. Het is een voorrecht om op de Spelen als sport aanwezig te zijn."
Tot een serieuze verkiezing kwam het echter niet vanwege een juridische affaire. Kremlev, die al duidelijk heeft gemaakt dat hij de olympische status van zijn sport niet zo belangrijk vindt, bleef daarom zitten.