De Rus Albert Batyrgaziev (rechts) knokte zich bij de Spelen van Tokio naar een gouden medaille
NOS Sport

Internationale boksbond laat Russische boksers weer toe tot wedstrijden

De internationale boksbond IBA laat boksers uit Rusland en Belarus weer aan wedstrijden meedoen. De sporters mogen weer deelnemen onder hun eigen vlag en krijgen ook hun volkslied te horen als ze een gouden medaille winnen.

Sinds de Russische invasie in februari in Oekraïne werden boksers uit Rusland en Belarus geweerd. Het bestuur van de IBA heeft die maatregel nu afgeschaft.

'Schandalig'

"De IBA is ervan overtuigd dat politiek geen invloed mag hebben op de sport. Voor alle atleten moeten de omstandigheden gelijk zijn", aldus de bond, waar de Rus Oemar Kremlev de voorzitter is. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom is de belangrijkste geldschieter van de IBA.

IBA-preses Kremlev bij de opening van een bokscentrum met de Russische president Vladimir Poetin, begin september

Boris van der Vorst, de voorzitter van de Nederlandse bond, noemt het besluit "schandalig" en hoopt dat Nederlandse boksers de toernooien met Russen en Belarussen zullen boycotten.

Van der Vorst hoopte eerder dit jaar Kremlev op te volgen als voorzitter van de IBA, maar werd door de bond uitgesloten van deelname aan de verkiezing. Het sporttribunaal CAS oordeelde later dat de verkiezing opnieuw moest worden gehouden, maar dit gebeurde niet.

Einde olympische status nadert

In 2019 werd de IBA vanwege jaren van financieel wanbeleid en slechte organisatie al geschorst door het IOC. Om die reden vond het olympisch bokstoernooi vorig jaar in Tokio plaats zonder bemoeienis van de IBA.

In 2024, tijdens de Spelen van Parijs, zal dat vermoedelijk hetzelfde zijn. Op het olympisch programma van 2028 (Los Angeles) ontbreekt boksen vooralsnog helemaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl