NOS SportAangepast

Tribunaal geeft Van der Vorst gelijk in bokssoap; voorzittersverkiezing moet opnieuw

Het sporttribunaal CAS heeft Boris van der Vorst gelijk gegeven in zijn zaak tegen de internationale boksbond IBA. Die heeft onterecht besloten om de Nederlander uit te sluiten van de verkiezing voor een nieuwe voorzitter, zo luidt het oordeel.

"Het is een fantastische dag", reageert Van der Vorst op de uitspraak van het CAS. "Het was schandalig dat we enkele uren voor de verkiezing van nieuwe voorzitter werden uitgesloten van deelname. Ik ben heel blij dat het CAS dat nu recht heeft gezet."

De uitslag van de verkiezing is door het CAS ongeldig verklaard. De Rus Umar Kremlev werd een maand geleden zonder tegenkandidaten herkozen als voorzitter.

Van der Vorst wil de boksbond hervormen, samen met enkele andere westerse landen. Ze willen onder meer de corruptie in het boksen aanpakken.

Volgens het CAS hadden Van der Vorst en drie andere westerse bestuurders die eveneens uit waren gesloten van de verkiezing, zich slechts schuldig gemaakt aan een kleine overtreding van de reglementen. Namelijk het te vroeg beginnen met campagne voeren.

Hiervoor zou hooguit een waarschuwing op zijn plaats zijn, schrijft het CAS. Bovendien had Kremlev zich hier ook schuldig aan gemaakt zonder sancties te krijgen, meldt het CAS.

Boksen dreigt olympische status te verliezen

Van der Vorst, die voorzitter is van de Nederlandse boksbond, weet nog niet hoe de zaak verder zal lopen. "Ik veronderstel dat er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, dat is hoe het zou moeten gaan. We verdienen een faire kans."

Eerder sprak het IOC al zijn afkeer uit over de gang van zaken bij de boksbond. Zoals het er nu voorstaat, verliest het boksen na de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zijn olympische status. "Ik wil er voor vechten dat onze sport de olympische status behoudt", zegt Van der Vorst. "Daar ga ik echt alles voor doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl