Sonia (r) tegen Ornella Gabriele Wahner in de WK-finale van 2018 in de categorie tot 57 kilogram
NOS Voetbal

Niet Nederlander Van der Vorst, maar omstreden Rus nieuwe baas boksbond

Oemar Kremljov is de nieuwe voorzitter van amateurboksbond AIBA. De 38-jarige Rus kreeg op een virtueel congres met 155 aangesloten bonden een meerderheid van 86 stemmen.

De voorzitter van de Nederlandse bond, Boris van der Vorst, had zich ook kandidaat gesteld voor het AIBA-voorzitterschap en hij eindigde met 45 stemmen als tweede.

Kremljov is de opvolger van de Marokkaan Mohamed Moustahsane, die op zijn beurt in maart 2019 de Oezbeek Gafoer Rachimov was opgevolgd. Rachimov moest zijn functie vanwege de beschuldiging van heroïnehandel neerleggen, maar zijn heerschappij bij de boksbond was evenmin onomstreden.

De AIBA werd vorig jaar geschorst door het Internationaal Olympisch Comité in verband met financieel en bestuurlijk wanbeleid en zorgen over tekortkomingen in het antidopingbeleid.

Kremljov wacht nu de taak de boksbond in korte tijd zo te hervormen dat de sport de olympische status kan behouden. In 2018 beloofde Kremljov al om de schulden van de internationale boksbond af te betalen als hij tot voorzitter zou worden herkozen.

Het IOC heeft echter al laten weten niet gelukkig te zijn met de keuze voor Kremljov, die onder de omstreden oud-voorzitter Rachimov zelf deel uitmaakte van het uitvoerend bestuur.

Eind 2018, na de verkiezing van de omstreden voorzitter Rachimov, sprak Boris van der Vorst zijn zorgen al uit over de kansen van boksers als Nouchka Fontijn op deelname aan de Olympische Spelen in Tokio.

Nederlandse boksbond strijdt voor behoud olympische status

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl