Mohamed Moustahsane
NOS Sport

Boksbond AIBA benoemt interim-voorzitter, olympisch toernooi nog altijd niet zeker

De internationale boksbond AIBA heeft een interim-voorzitter aangesteld. De Marokkaan Mohamed Moustahsane volgt de omstreden ex-voorzitter Gafoer Rachimov op, die vorige week opstapte.

De aanstelling van de 50-jarige Moustahsane, tevens hoofd van de Afrikaanse boksbond, was een formaliteit aangezien hij de enige was die als kandidaat naar voren werd geschoven. Hij werd met 23 stemmen voor en 0 stemmen tegen, verkozen. Twee leden onthielden zich van stemming.

Het is nog onduidelijk hoe lang Moustahsane de voorzittershamer gaat vasthouden. Nieuwe verkiezingen zijn nog niet aangekondigd.

Omstreden Rachimov

Rachimov werd in november benoemd op het AIBA-congres, tot ongenoegen van het International Olympisch Comité (IOC). De Oezbeek wordt in de Verenigde Staten in verband gebracht met drugshandel en witwassen. Daardoor was hij niet de man om de bestuurlijke en financiële chaos bij de bond op te lossen, stelde het IOC.

De benoeming van Rachimov was voor het IOC zelfs aanleiding om de olympische status van het boksen te heroverwegen. Het was voor Rachimov niet direct reden om op te stappen, maar vorige week deed hij dat toch omdat, zoals hij zei, "politiek gemotiveerde leugens" aan zijn adres de vooruitgang bij AIBA in de weg zouden staan.

Gafoer Rachimov

IOC-onderzoek

Op de achtergrond speelt echter ook nog een door het IOC ingesteld onderzoek naar de financiën en bestuurlijke keuzes van de AIBA van de afgelopen jaren. De uitkomsten van dat onderzoek, die mogelijk gevolgen hebben voor de olympische status van het boksen, worden op 22 mei verwacht.

Het onderzoek overviel de AIBA, die er eerder nog van was uitgegaan dat alle onderzoeken waren voltooid en de boksbond weer op de goede weg was. "We hebben er alles aan gedaan om samen te werken met het IOC en hen talloze rapporten en documenten gestuurd. Er is geen informatie meer die we ze kunnen geven", stelde Tom Virgets, uitvoerend directeur van de AIBA.

Russische inmenging

Ondertussen heeft de Rus Oemar Kremlev, lid van het uitvoerend comité van de AIBA, een verbazingwekkend bedrag geboden om de schulden van de internationale boksbond af te betalen. Dat heeft hij laten weten in een brief, gericht aan onder anderen IOC-voorzitter Thomas Bach, die in handen is van de website insidethegames.nl.

De Rus zou de schuld van zestien miljoen dollar (omgerekend veertien miljoen euro) met zijn eigen geld willen afbetalen. Kremlev, die onlangs zijn intentie zou hebben uitgesproken om op termijn voorzitter van de AIBA te worden, wil daarmee afdwingen dat de internationale boksbond het olympisch bokstoernooi van Tokio in 2020 toch mag organiseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl