NOS Sport

'Coalitie van gelijkgestemde landen moet olympisch boksen redden'

Nederlandse boksbond strijdt voor behoud olympische status

De Nederlandse boksbond zal er volgens voorzitter Boris van der Vorst alles aan doen om de olympische droom van boegbeeld Nouchka Fontijn en andere Nederlandse boksers in leven te houden én te verwezenlijken.

Daarmee reageert Van der Vorst op het dreigement van het Internationaal Olympisch Comité om boksen de olympische status te ontnemen nu de mondiale boksbond AIBA de omstreden Oezbeek Gafoer Rachimov tot nieuwe voorzitter heeft gekozen.

Rachimov wordt al jarenlang in verband gebracht met internationale drugshandel en witwassen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil geen voorzitter met zo'n reputatie op de Olympische Spelen.

In aanloop naar het congres van de AIBA in Moskou gaf het IOC de internationale boksbond te verstaan schoon schip te maken, maar met de benoeming van Rachimov lijkt de AIBA dat signaal te negeren.

Slecht geslapen

Voorzitter Boris van der Vorst van de Nederlandse boksbond sliep dan ook slecht nadat de aanstelling van de omstreden Oezbeek bekend was geworden. "Ik baalde op dat moment verschrikkelijk", zegt hij.

"Ik had echt mijn best gedaan, zowel in aanloop naar als tijdens het congres in Moskou, om landen te overtuigen een andere keuze te maken. Veel landen hebben ook een andere keuze gemaakt, maar het waren er helaas niet genoeg."

Gafoer Rachimov

Van der Vorst twitterde voor aanvang van de stemming nog dat de AIBA hem had verzekerd dat boksen de olympische status behoudt, maar na de stemming is hij daar een stuk minder zeker van.

Nederland probeert nu volgens Van der Vorst met andere landen een coalitie te smeden om deelname van hun boksers aan de Spelen veilig te stellen. "Ik wil met gelijkgestemde landen proberen om de AIBA tot een ander inzicht te brengen."

"Volgens mij zijn boksen en de Olympische Spelen onlosmakelijk met elkaar verbonden", gaat Van der Vorst verder. "Nouchka Fontijn tegen Claressa Shields in Rio de Janeiro was het best bekeken televisiemoment van de Olympische Spelen. Ik denk dat dat wel genoeg zegt."

"Ik voel een keiharde verantwoordelijkheid. Niet zozeer voor de AIBA, maar wel voor onze sporters, die bezig zijn om hun olympische droom te realiseren."

Bekijk hieronder hoe het IOC begin oktober al zijn zorgen uitsprak met betrekking tot Rachimov.

Boksen in 2020? 'Het moet gewoon gebeuren'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl