NOS Voetbal

Twente maakt na rust het verschil en vergroot zorgen Emmen

Bekijk de samenvatting van FC Emmen - FC Twente

FC Twente heeft geprofiteerd van het verlies van Sparta door in en tegen Emmen met 3-0 te zegevieren. Daardoor neemt de ploeg van trainer Ron Jans de vijfde plek in de eredivisie weer over van de Rotterdammers. De situatie van FC Emmen blijft zorgelijk.

Voor de Drenten is het deze maand namelijk alle hens aan dek om niet op de verfoeide zestiende plek, en dus nacompetitievoetbal, te belanden. Met duels met AZ (uit), Feyenoord (thuis) en FC Utrecht (uit) nog op het programma een loodzware klus.

Belangen groot

Mede daarom waren de belangen groot. Ook uit het oogpunt van FC Twente, omdat de bezoekers bij een gelijkspel of overwinning de vijfde plaats in de eredivisie dus weer zouden overnemen van Sparta, dat zaterdagavond van PSV verloor.

De Tukkers, met de naar Feyenoord vertrekkende Ramiz Zerrouki in de basis, kregen in de beginfase via Vaclav Cerny enkele kansjes, maar de aanvaller had het vizier niet op scherp staan. Aan de overzijde knalde Richairo Zivkovic na een opleving van Emmen maar net voorlangs.

Zivkovic wordt geschaduwd door Pröpper

Cerny eiste vervolgens weer de hoofdrol op door, na een combinatie met Manfred Ugalde, eerst op Emmen-doelman Mickey van der Hart te stuiten. Even later legde hij na een actie de bal terug op Julio Pleguezuelo, maar de Spanjaard zag zijn inzet op het lichaam van Miguel Araujo terecht komen.

Pas twintig minuten voor tijd werd de wedstrijd opengebroken en Twente had daarvoor een vrije trap nodig. Michel Vlap nam verantwoordelijkheid en trapte de bal over de muur buiten het bereik van Van der Hart in het doel.

Bekijk de reacties van Michel Vlap, Dick Lukkien en Ramiz Zerrouki.

Emmen-trainer Lukkien baalt van 'die Vlap', Twente-speler Zerrouki is 'eindelijk' Feyenoorder

De 0-2 van Cerny, vijf minuten later en door Ahmed El Messaoudi van richting veranderd, bleek beslissend. Emmen sputterde nog wel wat tegen, onder meer met een knal van Julius Dirksen op de onderkant van de lat, maar moest zich toch gewonnen geven. Vlap zorgde in blessuretijd nog voor 0-3.

Twente heeft nu twee punten voorsprong op Sparta en zeven op nummer zeven FC Utrecht. De kans op 'thuisvoordeel' in de play-offs is zo aanzienlijk toegenomen. Het treft in mei nog NEC (thuis), RKC (uit) en Ajax (thuis).

Emmen zal daarentegen alle zeilen moeten bijzetten om nacompetitievoetbal te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl